1200 нови компонента в дистрибуция на Linux


Над 1200 нови компонента включва поредното предложение от доставчика на софтуер с отворен код RedHat. Корпоративният Linux пакет RHEL 5 Beta 2 (RedHat Enterprise Linux) е най-голямото обявление на компанията в последните две години.
 
Основните моменти в Бета 2 са подобрената сигурност чрез SE Linux, улеснено клъстериране чрез Global File System и възможности за виртуализация. Сред другите характеристики са нова графика на десктопа, по-развита мултимедия и безжична поддръжка. Подобрено е също взаимодействието с Windows и Linux.
 
RHEL 5 Beta 2 е компилация от подобрения, генерирани от обществото на Linux, вкл. от самите потребители на софтуера с отворен код, и допълнения към последната дистрибуция на RedHat.
 
Обявлението идва в момент на засилена конкуренция. Доставчикът на корпоративен софтуер Oracle, от една страна, започна да предлага своя, евтина поддръжка на RHEL. А от друга, Linux конкурентът Novell предприе обезпокоително за RedHat партньорство с Microsoft.
 
RHEL 5 Beta 2 е последната Linux дистрибуция на Red Hat, преди компанията да пусне RHEL 5 Release Candidate. Тя се очаква  в началото на следващата година, а малко по-късно предстои да излезе и финалната версия.

Коментар