Apple е изправена пред глоба до 30 милиарда долара

Жалба на Spotify срещу Apple може да коства колосална глоба на Купертино
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на iPhone е изправен пред тежка санкция. Apple може да бъде глобена с до 30 милиарда долара, заради практики, които водят до ограничаване на конкурентите.

През 2019 г. Spotify подаде антитръстова жалба в ЕС срещу Apple, обвинявайки американската компания в несправедливо ограничаване на конкурентите. Резултатът може да бъде колосална глоба за ИТ гиганта от Купертино.

Регулаторите на ЕС правят окончателни промени в решението си по този въпрос, което ще бъде взето в началото на 2024 г., според Блумбърг. Apple рискува да получи глоба до 10% от годишните си приходи – това е приблизително 30 милиарда долара.

Разбира се, това е максимумът, който законодателството на ЕС предвижда, така че глобата може да не е толкова голяма, но все пак става въпрос за милиарди долари.

В годините след завеждане на делото Apple частично се „коригира”: позволи на Spotify и други музикални услуги да насочват потребителите към сайтове на трети страни в своите абонаментни приложения, като така те могат да заобиколят 30-процентния данък.

Също така за първи път Apple позволи на приложенията да рекламират по-ниски цени за абонаменти извън App Store. Но Spotify, от своя страна, твърди, че основните ограничения остават.

Коментар