IDC предвижда силен ръст при клетъчните устройства

Бизнесът с чипсети за клетъчни устройства е на прага на експлозивен растеж благодарение на появата и бързия възход на множество нови джобни устройства като е-четци, устройства за мобилен интернет и бизнес хендхелд джаджи. В резултат на това световният пазар на клетъчни устройства ще се радва на 9,3% среден годишен растеж в периода от 2009 до 2014 година.

Прогнозата е на изследователите от IDC и касае обемите продадени устройства за периода.

Нещо повече, растежът ще се ускорява. Ако през 2009 година клетъчните устройства постигнаха 7 процента годишен ръст, то пазарът ще се ускори до 35% годишно увеличение през 2013 г.

Това е така защото много от устройствата, които не се маркетират като телефони, всъщност имат функции на телефони, а някои ще имат и 3G чип. Един от многото слухове за дългоочаквания таблет на Apple iSlate е за това, че той ще има вграден 3G чип. ПО подобен начин и е-четецът iRex на Sony ще дойде с вграден 3G чип.

IDC предвижда още, че растежът при клетъчните широколентови услуги, подклаждан от масовизирането на мобилните PC и мобилните интернет устройства, ще ускори прехода от 2G и 2.5G технологиите към 3.5G и 4G. Налагането на 4G LTE стандарта ще мотивира мигрцията, което ще се усети по-силно през 2011.

Коментар