Nokia: разработчиците да пишат софтуер за бедните

Шефът на Nokia Оли-Пека Каласвуо окачестви мобилния телефон като “средство, променило историята”, и призова разработчиците на мобилни приложения да създават програми за бедните страни по света.

“Тези малки устройства направиха много повече за подобряване на живота на хората от която и да е друга технология в историята”, заяви шефът на финландския производител на телефони по време на Consumer Electronics Show.

Според Каласвуо, по-евтините мобилни телефони са помогнали много та хората в бедните държави. Като пример той посочи модела Nokia 1616, който “не е нищо вълнуващо”, но има вградено фенерче, прахоустойчива клавиатура, FM радио и будилник.

Чрез него фермерите в Индия и Индонезия, например, могат да слушат радио, за да научават най-новата информация относно посевите, и това устройство се е превърнало в необходимост за тях.

Затова Nokia ще вложи един милион долара в първото по рода си начинание “Предизвикателството на Nokia за икономически растеж”, което ще насърчава разработчиците да проектират и създават мобилни програми, повишаващи стандарта на живот в бедните страни.

Коментар