Hitachi обмисля да се откаже от HDD бизнеса

Японският гигант Hitachi разглежда възможността да продаде своето подразделение за производство на твърди дискове. Освен това компанията може да се откаже и от производството на течнокристални панели и да съкрати значително броя на дъщерните си компании, съобщава cnews.ru.
Според президента на Hitachi Кацуо Фурукава, до такъв вариант може да се стигне, ако губещите подразделения за HDD и LCD не успеят да станат печеливши в близките години. Hitachi купи производството на твърди дискове от IBM за $2,05 млрд. Новата компания обедини заводи и интелектуалния потенциал на 24 хиляди работници.
За първите шест месеца на финансовата година Hitachi понесе загуби от $660 млн. Новият президент, назначен тази есен, вижда причината в неспособността на компанията да се концентрира върху най-приоритетните направления.
Планът за преструктуриране предвижда значително съкращение на дъщерните производства. Към 2010 г. от 885 такива компании в състава на Hitachi ще останат около 700.
За приоритетно направление в дейността на Hitachi се счита атомната енергетика. Неотдавна компанията обяви сътрудничество в тази област с General Electric. Междувременно, японският гигант планира да придобие компанията Clarion и по този начин да засили позициите си на пазара за автомобилно оборудване.

Коментар