Нов стандарт поддържа двурежимни монитори

Двурежимните монитори скоро ще станат нещо обичайно на пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Един монитор ще може да работи като два различни – например 4K UHD при 144 Hz и Full HD при 280 Hz. Това е възможно с новия стандарт Adaptive-Sync 1.1a за двурежимни монитори, представен тази седмица от организацията VESA.

Скоро на пазара може да има много повече монитори с двоен режим. Асоциацията VESA обяви стандарта Adaptive-Sync 1.1a с два режима на дисплея. В официалното прессъобщение се дават като пример два конкретни режима: 4K UHD при честота на опресняване 144 Hz и Full HD при 280 Hz.

Но това е само един сценарий за приложение на новия стандарт. На практика, производителите на монитори ще могат да реализират и други комбинации, с различни параметри. Вече сме виждали, например, монитори от Asus и LG с режими Full HD при 480 Hz и 4K UHD при 240 Hz.

Появата на Adaptive-Sync 1.1а обещава в близко бъдеще анонси на нови модели монитори с различни параметри, способни да работят в два режима. Трябва да се има предвид, че самият панел физически все още има специфична разделителна способност, така че задаването на по-ниска резолюция ще се отрази на изображението.

Коментар