Комбинирани наночастици унищожават ракови клетки

Група изследователи от технологичния институт в Масачузетс и Калифорнийския университет в Сан Диего са започнали работа върху създаване на противораково лекарство на основата на комбинирани наноматериали.

Учените са създали смес от два наноматериала, съдържащи частици с два различни размера. Едните частици намират раковите клетки и се прикрепят към тях. След това другите идват, намират първите частици и атакуват съответните клетки. По този начин първите частици служат като ориентир за вторите, посочвайки им мястото на атаката.

В същото време в Лондон учени от Кралската безплатна болница са започнали изпитания на изкуствена сърдечна артерия, създадена от полимер в съчетание с наноматериали. Така досущ като истинска артерия изкуствената е способна да се разширява и свива в такт със сърдечния ритъм.

В университета в Станфорд пък учените са създали високотехнологичен нано-детектор за ранно диагностициране на рак. Той разчита на засичането на наличните в кръвта биомаркери за рак, но е 1000 пъти по-чувствителен от сегашните клинични прибори за намирането им.

Коментар