Нова версия на Symbian OS излиза през март

Пред завършване е нова версия на мобилната платформа Symbian. В изданието, очаквано до края на март, е подобрен потребителският интерфейс, добавена е поддръжка на HDMI, разширени са възможностите за графика и визуални ефекти, съобщи Symbian Foundaion.

Symbian³ ще използва технология NFC (Near Field Communication) за безжична високочестотна връзка с малък радиус на действие. Тя ще позволи обмен на данни между устройства, отдалечени на не повече от 10 сантиметра едно от друго.

През февруари се очаква тестова пълнофункционална версия на Symbian³. Финалното издание на мобилната ОС ще излезе в рамките на първото тримесечие.

Междувременно, текат работите и по версия Symbian4, която ще се отличава с напълно нов потребителски интерфейс. Представяне на системата се очаква през втората половина на годината.

Symbian е най-популярната мобилна операционна система, но делът й постепенно намалява с възхода на iPhone OS и Android. Платформата е собственост на Nokia, която е на път да я превърне в напълно отворена система.

Коментар