Сделка за $35 млрд. в сектора на чиповете

Сасин Гази, главен изпълнителен директор на Synopsys, направи една от най-големите покупки в ИТ индустрията (снимка: Synopsys)

Една от най-големите сделки във високотехнологичната индустрия чака одобрение от регулаторите и акционерите с перспектива да бъде финализирана през първата половина на 2025 година.

Synopsys, производител на софтуер за дизайн на чипове, ще придобие разработчика на софтуер за симулации и анализи Ansys в сделка на стойност 35 милиарда долара, съобщи CNBC.

Купувачът ще плати около $390 за всяка акция на Ansys: $197 на акция, а останалото в акции на Synopsys. Очаква се сделката за придобиване да приключи през първата половина на 2025 г., след като бъде одобрена от акционерите и регулаторите.

Акционерите на Ansys ще притежават 16,5% от активите на Synopsys след сливането, съобщи Сасин Гази, главен изпълнителен директор на Synopsys. Сделката ще бъде финансирана чрез заем в размер на $16 милиарда; други $3 милиарда, които не влизат в акционерния капитал, ще бъдат набрани от наличните средства на Synopsys.

През декември Уолстрийт Джърнъл съобщи, че двете компании водят преговори за сливане, което доведе до спад от 12% в акциите на Synopsys, но те леко се повишиха след официалното обявяване на придобиването.

Междувременно акциите на Ansys загубиха 14% от стойността си през декември миналата година, а сега, след обявяване на покупката, добавиха 4%.

Коментар