Ericsson въвежда 3G интернет за дома

Ericsson въвежда интернет достъп от трето поколение, който ще предоставя локално покритие в домове и малки офиси чрез доказаната технология HSPA, съобщиха от компанията в IT in the Press
В основата на решението е точката за достъп “Home 3G Access Point”. Чрез нея мобилни телефони и компютри, работещи с технологията 3G/HSPA, могат да превключват автоматично от обикновената външна радио мрежа към домашната базова радио станция в момента на влизане на потребителя в помещението.
Технологията HSPA поддържа скорост до 14Mbps за сваляне и до 5.8Mbps за качване на данни.
"Предимството на Home 3G Access Point е, че улеснява хората с възможността да ползват едно и също устройство, предлагащо им услуга с най-добро качество, независимо от това къде се намират”, казва Микаел Бек, вицепрезидент на WCDMA Radio Networks към Ericsson. “Също така, операторът има възможност да предлага една тарифа за използването му в домашни условия и друга, когато крайният потребител е в движение", допълва той.
Преносът между точката за достъп в помещения и мрежата на оператора може да бъде базиран на всякакъв вид широколентов достъп, например ADSL. Така може да се криптира сигурно целият трафик, а разпознаването става чрез стандартни защитни функции за сигурност, които SIM-картата предлага при обикновените мобилни телефони.
Този механизъм за идентифициране на SIM-картата може да бъде използван и при защита на различни начини на плащане.
Решението “Home 3G Access Point” е добра възможност за операторите да предложат услуги на всички членове от едно домакинство, без значение от възрастта, интересите и професията. От друга страна, технологията на Ericsson дава допълнителна мотивация на цели домакинства да станат абонати на един и същ оператор. Само специално определени от собственика потребители могат да използват услугата на “Home 3G Access Point”.
“Home 3G Access Point” ще бъде наличен чрез определени оператори от 2007 г., уточняват от компанията. Цените засега не са оповестени официално.

Коментар