“Пиратите”: МВР ни приравни с терористите

С новите промени в Закона за електронните съобщения, МВР приравнява всички интернет потребители с терористите! Това заявиха в писмо до медиите от Инициативният комитет за учредяване на Пиратска партия в България.

Опасни и напълно неприемливи са текстовете в новите предложения в законопроекта за промяна на ЗЕС, подготвени от МВР, смятат от организацията на Богомил Шопов.

В частност се атакува допълнение в Параграф 2 от законопроекта, който ще бъде обсъден утре в Комисията по вътрешен ред и сигурност на НС, със следния текст :

„Чл. 250а. (1) За нуждите на разкриването и разследването на тежки престъпления, на следните сериозни престъпления: престъпления по чл. 117, 122, 144, 153, 154а, 155, ал. 1 и 2, 155а, 155б, 159, ал. 1, 2, 3 и 6, 162, 163, 164, 166, 167, 168, 172а, ал. 1 и 2, 172б, ал. 1, 252, ал. 1, 253а, 254б, ал. 1, 277а, ал. 1, 279, ал. 1, 289, 297, 298, 319а – 319е, 327, 357, ал. 1 от Наказателния кодекс, както и за издирване на лица, предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, съхраняват за срок 12 месеца данни, създадени или обработени в процеса на тяхната дейност, които са необходими за:

1. проследяване и идентифициране на източника на връзката;

2. идентифициране на направлението на връзката;

3. идентифициране на датата, часа и продължителността на връзката;

4. идентифициране на типа на връзката;

5. идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство;

6. установяване на идентификатор на ползваните клетки.”

По този начин, дефакто МВР приравнява най-тежките криминални престъпления като тероризъм, убийство, изнасилване, отвличане с цел откуп и други с т.нар. „престъпления срещу интелектуалната собственост” (третирани в чл.172А, ал.1, чл. 172А, ал.2 и чл.172Б, ал.1 от Накзателния кодекс на Република България), смятат българските "пирати".

Ако тези промени влязат в сила, МВР ще получи право да получава данни за трафика на всички интернет потребители, ползващи услугите на торент-тракерите, както и за всеки по-непремерен коментар в мрежата, който органите на реда счетат за закана срещу някого (третирано престъпление в чл. 144 от НК, което се наказва с до 6 месеца лишаване от свобода). Това би засегнало данните на милиони български интернет потребители, а също така може да доведе до целенасочено преследване на определени фирми и граждани, алармира организацията.

Инициативния комитет за създаване на "Пиратска партия" в България е твърдо против приемането на Законопроекта за изменение на ЗЕС в този му вид и заявява, че една от основните цели на партията след нейното учредяване ще бъде да се бори за отпадането именно на чл.172А, ал.1, чл. 172А, ал.2 и чл.172 Б, ал.1 от Наказателния кодекс – като архаични, лобистки правни състави, несъобразени с потребностите на съвременното европейско общество и неотговарящи на интересите на българските граждани.

Инициативният комитет призовава привържениците си да се включат в организирания на 14-ти януари национален протест срещу промените в ЗЕС под наслов „България не е Биг Брадър, 2010 не е 1984!”.

по темата: „“Пиратите”: МВР ни приравни с терористите”

добавете коментар...

  1. Ano

    Iv и Стан, вие наред ли сте? С какво се занимавате, че НЕ сте притеснени за конфиденциалността си? Ами на мен ми писна след 2-3 имейла с някой ценен колега от Европа и после разни БГ-колеги да започват мейлинг със същия човек!! Или пък други мои конкуренти да знаят кога излизам в чужбина и да ми се подсмихват! За това какво ще кажеш?

  2. Iv

    Абсолютно!
    Протестите са пълна пародия. Закона трябва да се приеме и да се направи една много сериозна чистка в самото МВР, връзките и особено конфликтите на интереси, между ГДБОП и някой правозащитни организации. Накрая цялата тази дейност да се поеме от ДАНС или некво местно ЦРУ и толкоз.
    Поне ще се знае, кой има право да бие и е*е. Толкоз!
    Кви са тия филми сега – разни групи, адвокатчета, меджъри, продюсъри, че и пирати си разиграват коня! Аааа,

  3. stan

    Предложението на МВР е правилна крачка в правилната посока. Всяко обществено опасно средство трябва да е иденитифцируемо. Смешен плач е, че се нарушавали права. Има право за тайна на кореспонденцията, но няма право на анонимност.

Коментар