Глад за употребявани смартфони, не достигат премиум устройства

Вторичният пазар на смартфони забави темпо, поради липса на наличности
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните доставки на използвани смартфони, включително официално обновени устройства, възлизат на 309,4 милиона броя през 2023 г. Това, според изследователската компания IDC, е увеличение от 9,5%, в сравнение с резултата от 282,6 милиона броя през 2022 г. Търсенето на устройства от висок клас обаче превишава предлагането.

Анализаторите оценяват обема на пазара на употребявани смартфони на 64,7 милиарда долара. Северна Америка заема повече от 41% от тази сума, а на останалите региони се падат 58,8%. Като брой, дяловете на Северна Америка и останалия свят са съответно 26,4% и 73,6%.

Почти 10% увеличение в доставките на употребявани смартфони изглежда особено впечатляващо на фона на спада на пазара на нови устройства. IDC изчислява, че глобалните доставки на нови смартфони са намалели с повече от 3% миналата година. Основните негативни фактори са слабото търсене, инфлацията и политическата нестабилност, които усложниха ситуацията в световната икономика.

Анализирайки пазарните перспективи, IDC очаква търсенето на употребявани смартфони да продължи през следващите години, въпреки че няма да расте толкова бързо, колкото се прогнозираше по-рано.

„Вторичният пазар на смартфони показва признаци на забавяне поради реален недостиг на наличности. Тъй като честотата на опресняване на устройствата се увеличава в повечето развити страни, възстановяването на запасите остава най-голямото предизвикателство за дистрибуторите”, коментира анализаторът на IDC Антъни Скарсела.

Според него, продуктовият „глад” за употребявани смартфони е свързан с недостига в сегмента на устройствата от висок клас, чиито собственици предпочитат да използват своите джаджи за по-дълъг  период от време.

Актуализираната прогноза на IDC предполага, че доставките на употребявани устройства ще нарастват средно с 8,8% годишно през текущия петгодишен период. До края на периода, през 2027 г., продажбите трябва да надхвърлят 431 милиона единици.

Положителна динамика се очаква и в стойностното изражение на доставките. Според оценките на IDC, средният годишен темп на растеж ще бъде 11,1%, а до края на петгодишния период пазарният оборот ще достигне 109,7 милиарда долара.

По-ранно IDC съобщи, че около 1,17 милиарда нови смартфона ще бъдат доставени по целия свят през 2023 г. Спрямо предходната година, доставките ще намалеят с 3,2%.

Лидер на пазара е Apple, която успя да увеличи годишните доставки на нови iPhone с 3,7%. Samsung, напротив, показа изразена отрицателна динамика – доставките на нейните смартфони намаляха с 13,6%, в резултат на което южнокорейският производител слезе на второ място в класацията.

Коментар