Windows 11 получава USB4 2.0 и други подобрения

Microsoft внедрява поддръжка за бързия стандарт USB4 2.0 в Windows 11
(снимка: Microsoft)

Microsoft тества няколко нови функции в Windows 11. Сред тях са AI алгоритъм за филтриране на шума по време на аудио и видео разговори, както и поддръжка на стандарта USB4 2.0, който ще осигури  трансфер на данни със скорост до 80 Gbps. Нововъведенията се появиха в Windows 11 компилация номер 26040, която наскоро стана достъпна за членовете на програмата Insiders в канала Canary.

Миналата година Microsoft добави интересна функция към приложението Phone Link. Когато Windows 11 открие, че смартфонът на потребителя, синхронизиран с операционната система, е направил снимка, на екрана се показва съответно известие и ако потребителят щракне върху него, може веднага да започне да редактира снимката.

Сега разработчиците на Microsoft са прехвърлили тази функция от Phone Link към инструмента Snipping Tool, съобщи PC World. За да я използват, потребителите трябва да синхронизират своя Android смартфон с Windows 11, както и да активират функцията в настройките на ОС.

Друга иновация е функцията на Voice Clarity, която преди беше достъпна за притежателите на лаптопи Surface Laptop Studio и използва алгоритъм с изкуствен интелект за филтриране на шума, за да осигури висококачествен звук по време на аудио и видео разговори. Microsoft вече обяви, че функцията е достъпна за всички приложения, които използват вградените аудио възможности на микрофона на операционната система, като WhatsApp.

По същество това е “стелт” подобрение на приложения на т.нар. “трети страни”, работещи в Windows, което трябва значително да подобри способността им да филтрират фоновия шум и да подобрят гласа на потребителя.

По-рано този месец Microsoft обяви планове за внедряване на поддръжка за стандарта USB4 2.0 в Windows 11, което ще позволи на операционната система да се възползва напълно от ултра-бързите USB устройства. Поддръжката на стандарта USB4 2.0 означава скорост на трансфер на данни до 80 Gbps, което е двойно повече от възможностите на USB4.

Инструментът за достъп до споделени файлове и папки в споменатата компилация 26040 вече поддържа повече приложения, включително WhatsApp, Gmail, X, Facebook и др. Освен това Explorer поддържа повече формати за компресия. Миналата година Microsoft добави поддръжка за 7ZIP и TAR формати в Windows 11. Сега към тях са добавени още GZIP, BZIP2 и няколко варианта на TAR, които се различават един от друг в алгоритмите за компресиране.

Освен това в новата версия на Windows 11 разработчиците на Microsoft преместиха иконата с прекия път до AI асистента Copilot в дясната страна на лентата на задачите, за да улеснят потребителите да взаимодействат с този инструмент.

Коментар