Нов етап в развитието на AI: реалистични видеа

(снимка: стоп-кадър от видео, генерирано от OpenAI Sora)

Невронна мрежа може да създава цели видеоклипове, които понякога е трудно да се разграничат от истинските. Проектът OpenAI Sora от разработчика на ChatGPT се явява нов етап в развитието на изкуствения интелект, отбелязват пазарните наблюдатели.

Въз основа на текстови описания, дифузионният модел OpenAI Sora може да „създава сложни сцени с множество герои, специфични типове движение и точни детайли на обекта и фона”. Според уебсайта на проекта, моделът може да разбере подсказки и знае как се държат различни обекти във физическия свят.

Важен факт е, че Sora генерира цялото видео наведнъж, а не кадър по кадър. Това помага да се избегне ключов проблем с други подходи за генериране на видео – промяната на обекта, когато камерата се движи или премества.

Sora все още е в процес на разработка и към момента OpenAI няма планове да направи мрежата широко достъпна, включително поради съображения за безопасност. Сега компанията работи върху идеи за намаляване на създаването на насаждащо омраза съдържание и ясно обозначаване на видеоклипове, генерирани от AI, наред с други неща.

Въпреки това, OpenAI вече дава достъп до Sora на редица художници, дизайнери и режисьори, за да получи обратна връзка как да рекламира модела, така че да е най-полезен за творците. Според експертни оценки, Sora изглежда като поредната революция в развитието на AI.

Коментар