Meizu: от смартфони към изкуствен интелект

Потребителите сега по-рядко сменят смартфоните си, отчита Meizu
(снимка: CC0 Public Domain)

Един от известните производители на смартфони, компанията Meizu, прекратява разработката на нови телефони и насочва усилията си върху „устройствата на утрешния ден”, управлявани от изкуствен интелект.

През 2023 г. Meizu успешно се трансформира от „компания единствено за мобилни телефони” в „екологична група”, заяви Шен Циу, председател и главен изпълнителен директор на Xingji Meizu Group, цитиран от Gizmochina.

Шен Циу отчита промените на пазара на смартфони. Според шефа на Meizu, иновациите в областта на смартфоните в днешно време все повече напомнят на надпревара във въоръжаването с много параметри – повече памет, по-големи сензори, по-бързо зареждане.

Същевременно, потребителите сега по-рядко сменят устройствата си – средно на 51 месеца, тъй като телефони от различни марки предлагат сравними спецификации, отбелязва Циу.

В резултат на това Meizu е решила да се откаже от бизнеса със смартфони, което означава и отмяна на разработването на бъдещи модели като Meizu 21 Pro, Meizu 22 и Meizu 23. След две години подготовка, включително изграждане на екип, разпределение на ресурси и продуктово планиране, Meizu е готова да се посвети изцяло на изкуствения интелект.

Плановете на компанията включват пускане на нова мобилна операционна система, адаптирана за ерата на изкуствения интелект през 2024 г., а по-късно през годината представяне на първия хардуерен продукт, базиран на AI.

Коментар