Google отрича да се оттегля от Китай, засега

Google вече втора седмица е опитва да се разбере с китайското правителство относно не-филтрирането на резултатите от търсене в интернет, засипвана от твърдения, че голямата корпорация се кани да се оттегли от Китай. Според някои, това са чисти спекулации.

Google отрича всякакви намерения да напусне огромния китайски пазар, съобщи Ройтерс в последната си публикация по темата. Според агенцията, американската компания все още сканира вътрешните си мрежи след кибер-атаката, която стана повод за всички твърдения за напускане, и през следващите няколко седмици ще продължи преговорите си с китайското правителство.

Google представи своя китайски вариант google.cn в Китай през 2006 година с решението да си наложи авто-цензура при търсенията. Компанията подчерта, че това ще даде на местните граждани по-голям достъп до информация и това ще им донесе много ползи. Днес компанията все още е убедена, че тогава е направила разумно решение и макар че не се знае дали то е най-доброто, може да се каже, че е било удачно.

Междувременно най-големият конкурент на Google на китайския пазар – Baidu – оповести оттеглянето на своя главен изпълнителен директор. Ли Ийнан, който пое тази позиция през 2008 г., се оттегли заради „лични причини“.

Коментар