ЕС глобява Apple за злоупотреби в стрийминга

Практиките на Apple на европейския пазар на стрийминг се оказаха несъвместими със законите в Съюза (снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия (ЕК) ще глоби Apple с 0,5 милиарда евро за антиконкурентни дейности на пазарите в ЕС. Американската корпорация е обвинена в нарушаване на антитръстовото законодателство при организиране на достъп до музикални услуги.

Това ще бъде първата глоба за Apple за злоупотреби на пазара за стрийминг на музика, отбелязва Файненшъл Таймс, позовавайки се на свои източници. Санкциите срещу компанията ще бъдат наложени след разследване, започнало още през 2019 г. по жалба от шведската услуга Spotify.

Стрийминг платформата обвини Apple в злоупотреба, тъй като компанията, като изключителен собственик на магазина за приложения за iOS устройства, налага свои собствени условия на разработчиците от т.нар. „трети страни”. По-конкретно, според жалбата, Apple изисква 30 процента комисионна от музикални услуги, които се конкурират с Apple Music, включително Spotify, при плащания, направени чрез платежната система на Apple.

Това изискване обаче не се прилага за услуги като Uber и Deliveroo, които не са директни конкуренти на услугите на Apple. Компанията начислява комисионна от 15% до 30% на някои разработчици за използване на системата за плащане в приложението, отбелязва Ройтерс.

Приходите от услуги на Apple, включително от App Store, са нараснали до 20 милиарда долара на тримесечие през последните няколко години. Apple подчертава, че 85% от разработчиците в App Store не плащат комисионна, което позволява на европейските разработчици да имат достъп до пазари и клиенти в 175 страни чрез App Store.

„Глобата, която ще възлиза на около 500 милиона евро и може да бъде обявена в началото на следващия месец, е кулминацията на антитръстовото разследване на ЕК дали Apple е използвала своята платформа, за да облагодетелства собствените си услуги пред тези на конкурентите”, казват източниците.

Според тях, ЕК признава действията на Apple за несъвместими с правилата на съюза за увеличаване на конкуренцията на пазара. Брюксел обвини компанията, че „злоупотребява с властната си позиция” и налага антиконкурентни търговски практики на конкурентите, допълват източниците.

Законодателството на ЕС предвижда възможност за налагане на глоба в размер на 10% от годишния оборот на компанията. Така глобата на Apple може да достигне 40 милиарда долара.

На 17 февруари 2024 г. във всички страни от ЕС влезе в сила Законът за цифровите пазари, който освен всичко друго ще задължи големите технологични компании да споделят информация за услугите си с конкурентите. Онлайн платформите, които имат повече от 45 милиона потребители в ЕС, носят особена отговорност. Компаниите трябва да започнат да спазват закона до началото на март 2024 г.

Коментар