Apple плаща на потребители за забавяне на iPhone

Потребители на iPhone постигнаха съдебна победа срещу Apple и ще получат компенсации
(снимка: CC0 Public Domain)

Умишленото забавяне на работата на iPhone е проблем, който причини на Apple съдебни дела. Компанията не признава вина, но същевременно ще изплаща компенсации на засегнати потребители в Канада. 

Съд в Британска Колумбия, Канада, одобри споразумение на Apple, свързано със спор относно забавянето на iPhone от 2018 г., съобщи CBC News. Компанията се съгласи да плати до 14,4 милиона канадски долара за уреждане на колективен иск, който твърди, че Apple тайно е ограничила производителността на някои модели iPhone.

Всеки засегнат клиент, който подаде иск, ще получи плащане от Apple в диапазона от $17,50 до $150, като точната сума зависи от общия брой подадени искове. Компенсациите важат за настоящи или бивши жители на Канада (с изключение на Квебек), които са закупили: iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus и/или iPhone SE с инсталиран или изтеглен iOS 10.2.1 или по-нова версия; iPhone 7 или iPhone 7 Plus с iOS 11.2 или по-нова версия, инсталирана или изтеглена преди 21 декември 2017 г.

Apple отхвърли обвиненията в съдебния процес и споразумението не представлява признание за вина. Според адвокатите на компанията, споразумението позволява на Apple да избегне допълнителни разходи, свързани с продължаващите съдебни спорове.

По-рано Apple се съгласи да плати до 500 милиона долара за уреждане на подобен колективен иск в Съединените щати. Плащанията по този казус започнаха да се извършват през януари 2024 г.

Коментар