Изненада от Microsoft: спира поддръжката на Android в Windows 11

Поддръжката на Android приложения в Windows 11 се считаше за предимство на системата
(снимка: Microsoft)

Операционната система Windows 11 вече няма да поддържа приложения за Android. Това е изненадващ ход на Microsoft, тъй като по-рано компанията позиционира поддръжката на Android като една от основните разлики между новата система и Windows 10 и по-стари версии, в отговор на Apple, която вгради почти естествена поддръжка за iPhone приложения в macOS.

Microsoft реши да деградира операционната система Windows 11 и да изключи поддръжката на Android приложения от нея, съобщи порталът Tom’s Hardware. Процесът вече е започнал – засега Microsoft подготвя потребителите и разработчиците за неизбежното, а самата поддръжка ще бъде изключена точно след една година – на 5 март 2025 г.

Приложението Amazon App Store, което е необходимо за инсталиране и стартиране на Android приложения на компютри с Windows, ще изчезне от Microsoft Store на 6 март 2024 г. Microsoft не разкрива причините за решението си.

Как и защо Microsoft внедри поддръжка на Android

Поддръжката на Android приложения в Windows 11 се реализира чрез специална подсистема – Windows subsystem for Android, известна още като WSA. Microsoft за първи път заговори за нея през юни 2021 г. като част от глобалния анонс на Windows 11 и дълго време това беше една от основните характеристики на системата, която я отличаваше от Windows 10. Въпреки че в началото на 2023 г. хакерите преместиха WSA към Windows 10 самостоятелно.

Microsoft обеща да внедри WSA в Windows 11 още в началото на разпространението на новата ОС, но на 5 октомври 2021 г., когато се състоя официалното пускане на системата, тя не поддържаше приложения за Android. Разработчиците не успяха да завършат подсистемата навреме, но все пак спазиха обещанието си – няколко месеца по-късно подсистемата за Android се появи първо в бета версии за тестери, а след това и в стабилна версия на системата, достъпна за обикновените потребители.

WSA е втората подсистема в Windows, която внася част от операционна система на „трета страна” в нея. Първата е Windows sybsystem for Linux (WSL), чието име говори само за себе си. Първата ревизия на WSL се появи още в дните на Windows 10 и след известно време Microsoft широко я актуализира до версия 2.0.

WSL няма да бъде изрязана от Windows 11, поне засега Microsoft не е обявила такива планове. Само че никой не очакваше, че нещо подобно може да се случи с WSA, като се има предвид защо Microsoft добави тази подсистема в Windows 11.

По същество WSA в Windows 11 е отговорът на Microsoft на действията на Apple, основния ѝ конкурент на пазара на операционни системи за настолни компютри. Apple вгради безпроблемна поддръжка за iPhone и iPad приложения в своята десктоп платформа macOS, обединявайки двете си екосистеми. Microsoft вече няма собствена мобилна операционна система – Windows Mobile, по-късно преименувана на Windows Phone, не беше популярна и след като загуби конкуренцията с iOS и Android, Microsoft напълно я изостави през 2017 г.

Пример за Android приложение, работещо в средата на Windows 11
(снимка: Microsoft)

Единственият отговор на Microsoft на интегрирането в macOS на поддръжка за iOS приложения беше внедряването на поддръжка за Android приложения в Windows. От момента на пускането си, подсистемата WSA редовно получава актуализации за подобряване на нейната функционалност и стабилност.

Изненада за всички, Amazon реагира

На фона на всичко това новината за предстоящата „смърт” на WSA е изненада за всички. Microsoft, без никакво предупреждение, актуализира страницата с документация на подсистемата Windows за Android на своя уебсайт, за да заяви, че WSA няма да се поддържа от 5 март 2025 г.

Подсистемата WSA е тясно свързана с Amazon App Store, от който се инсталират приложения за Android на компютри с Windows. Microsoft ще премахне това приложение от собствения си каталог на 6 март 2024 г., тоест днес, но Amazon очевидно не е съгласна с това решение.

Amazon вече заяви, че след като неговият магазин за приложения изчезне от Microsoft Store, ще публикува отделна връзка за изтегляне и инсталиране. Според публикацията на Tom’s Hardware, приложението ще работи дори след края на поддръжката на WSA. Очевидно, за да продължи да функционира подсистемата, ще трябва да се деактивират актуализациите на Windows, особено след като корекциите на Microsoft напоследък само създават проблеми.

Какво не е наред с WSA

Подсистемата на Windows за стартиране на Android приложения не оправда очакванията на някои потребители. Те наистина очакваха пълна свобода при избора на каталози с програми, както е в Android, но получиха стриктна връзка към Amazon App Store, чието разнообразие по отношение на избора на приложения е ограничено. Разбира се, има много начини да инсталирате приложение за Android, заобикаляйки ограниченията на Microsoft, но те не са приветствани от корпорацията.

Освен това WSA не предоставя адекватна поддръжка за услуги на Google. Това може да бъде непреодолима пречка, когато се опитвате да стартирате приложение, което изисква услугите да присъстват на устройството.

Експертите на Tom’s Hardware също изтъкват лошото представяне на WSA. Докато WSL подсистемата е бърза, същото не може да се каже за WSA. Досадното дълго стартиране на някои приложения често е придружено от съобщения за сривове и грешки в работата им.

И като цяло, сега няма голяма полза от WSA за обикновените потребители. Ако преди няколко години беше необходимо да се стартират мобилни приложения, които по това време нямаха десктоп аналози, сега по-голямата част от мобилните услуги имат десктоп версии, които могат да бъдат изтеглени от Microsoft Store.

Разработчиците на приложения за Android също допринесоха за предстоящата смърт на WSA. Много от тях не са оптимизирали помощните си програми за управление на клавиатурата и мишката, а по-голямата част от лаптопите и настолните компютри с Windows нямат сензорни екрани.

Коментари по темата: „Изненада от Microsoft: спира поддръжката на Android в Windows 11”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ами то мисля, че ядрото на Андроид e същото като на Линукс, така че би трябвало да работи и върху WSL.

  2. Doom

    Сега откъде ще се сваля?
    Дайте съвет

Коментар