Успешно тестваха управление на електроника с мисъл

Учени от Hitachi са провели успешни тестове на нов интерфейс, който позволява на потребителите да управляват електроника със силата на мисълта.

Работата на интерфейса се базира на изменение на концентрацията на хемоглобина в участъците на главния мозък, отговорни за умствената активност, разказва TechLabs.

Всички значителни изменения в параметрите на потока на кръвта в главния мозък се преобразуват в електрически сигнали, с помощта на които може да се управлява произволна електронна техника.

В устройството на Hitachi няма нищо революционно, тъй като в момента то може да изпълнява само едно действие, например да включва и изключва светлина.

Но перспективата в работата по това направление изглежда многообещаваща. На първо място, подобно устройство може да облекчи значително живота на инвалидите.

От Hitachi обещават да направят всичко възможно до 5 години устройството да се появи в магазините.

Паралелно с японските учени, в тази област работят и други компании. Изследователи от Берлин се опитват да създадат устройство от типа “мозъчна клавиатура”, т.е. със силата на мисълта да се въвеждат символи.

Коментари по темата: „Успешно тестваха управление на електроника с мисъл”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Мога само да им пожелая успех, начинанието е трудно,но успехът ще е много важна стъпка в развитието на технологиите и в подобрението на живота. Само се чудя колко години ще са нужни за да се завърши проекта и да се наложи.

Коментар