HD графика вече и за вградени приложения

Високопроизводителната графика с възможност за възпроизвеждане на HD видео вече е достъпна в малък форм фактор. На форума DTF 2010 в Тайпе AMD обяви мобилния PCI Express модул (МХМ) ATI Radeon E4690 за вградени системи.

Спецификациите на стандарта MXM 3.0 за графични подсистеми изискват намалено потребление на енергия, подобрено охлаждане и по-малка дебелина. ATI Radeon E4690 MXM предлага над три пъти по-висока 3D графична производителност от достъпните до момента решения, като разтоварва сериозно централния процесор, съобщи компанията.

Със своята паралелна програмируема архитектура, ATI Radeon E4690 MXM е проектиран за вградени приложения с интензивни изчислителни операции като дигитален подпис, разпознаване на изображения, обработване на сигнали и системи за наблюдение, игрални автомати, изображения в медицината и др.

Работейки съвместно с доставчика на 2D и 3D графика ALT Software, AMD предлага на потребителите алтернатива на специализираното програмиране. Компанията създаде базиран на стандарти приложен интерфейс (API) за паралелна обработка, който помага да се подобри производителността при вградени изчислителни системи чрез вдигане на мощността на графичния процесор. Например, графичният процесор става стандартен хардуерен компонент в много авиационни и отбранителни системи, като се превръща в най-подходящото решение за паралелна обработка на данните.

ATI Radeon E4690 MXM разполага с 512MB GDDR3 памет, 320 шейдърни процесори, пълен набор опции за изход към монитори и настройващи се системни честоти, според изискванията за потребление на енергия и за производителност.

Като единствен в индустрията вграден графичен чип с поддръжка на Microsoft DirectX 10.1 и на AMD Unified Video Decoder 2 (UVD 2), ATI Radeon E4690 MXM дава предимство на интеграторите на вградени решения с възпроизвеждане на висококачествено видео.

Използвайки технологията ATI PowerPlay за интелигентно управление на енергията, ATI Radeon E4690 MXM дава и отлична производителност на ват потребявана мощност.

Системните интегратори вече разполагат с голямо разнообразие от изводи за изображението, които включват два независими контролери на дисплеи, вграден DisplayPort, вградени LVD с единична и двойна връзка, вградени DVI /TMDS/HDMI с единична и двойна връзка и аналогови изходи.

Подкрепен от ATI Stream технологията, ATI Radeon E4690 MXM може да замени различни хардуерни компоненти в системите (например FPGA и DSP), с което допълнително би помогнал да се намали потреблението на енергия, размерите и цената на крайните устройства.

Коментар