Motorola подхваща патентна битка с конкурента RIM

Американската компания Motorola обвини в патентни нарушения своя канадски конкурeнт на пазара за мобилни телефони Research in Motion (RIM). Претенциите на Motorola са подадени и приети в Комисията по международна търговия на САЩ.

Спорът ще се води около патенти за технологията Wi-Fi, управлението на приложения, потребителския интерфейс и управлението на консумацията на енергия, съобщи 3D News.

Ако нарушението от страна на RIM бъде доказано, то Комисията ще забрани вноса на канадските смартфони в САЩ, както и продажбата на продукти, които вече са внесени в страната.

Motorola твърди, че е инвестирала милиарди долари в изследвания и разработки на технологии, които RIM неправомерно използва в своите устройства. Канадците са отказали да сключат лицензно споразумение със своя конкурент и да ползват официално и легално технологиите.

Не ни остава нищо друго, освен да подадем жалба в Комисията по международна търговия, за да прекратим неправомерното използване на нашата интелектуална собственост, казва Джонатан Мейер, старши вицепрезидент в Motorola.

Коментар