Европарламентът готви open-source работна група

Група членове на Европейския парламент се готвят да стартират неформална междупартийна работна група на име „Нови медии, свободен софтуер и софтуер с отворен код, отворено информационно общество“. Очаква се междупартийната група да започне работа през февруари 2010, съобщи унгарският сайт einclusion.hu. Тя ще има подкрепата на Европейската народна партия, Сдружението на либералите и демократите и Европейските „Зелени“.

Работната група е следствие от сливането на две предложени междупартийни групи, а именно „Нови медии“ и „Свободен софтуер и отворено информационно общество“.
Създаването на работната група бе приветствано и веднага оповестено от френската Асоциация за популяризиране и защита на свободния софтуер и италианската Асоциация за свободен софтуер.
Междупартийната група е резултат от кампания за повишаване на осведомеността, наречена „Пакт за свободен софтуер“. Инициативата бе на въпросните групи и е от времето преди изборите за Европейски парламент през юни 2009. Целта й бе да се повиши запознатостта на кандидатите и осведомеността им по въпросите на сободния софтуер и софтуера с отворен код.
232 кандидати поема ангажимент да подкрепят този вид софтуер чрез подписването на пакта. От тях 34 избрани кандидати от Белгия, Гърция, Италия, Испания, Нидерландия и Великобритания ще защитават каузата в Европейския парламент до 2014 г.

Коментар