Acer пусна лаптопи без ПВЦ и бром

Компютърният производител Acer пусна на пазара два нови модела ноутбуци, които получиха овациите на еко-защитните от цял свят.

Acer Aspire 3811TZ и Aspire 3811TZG са проектирани за максимална енергийна ефективност, годни са за рециклиране и са биоразградими, предаде GreenTech.bg.

Смелият ход донесе на корпорацията много червени точки от Грийнпийс, организацията, която рейтингова производителите на електроника за еко-съобразност на продуктите им. Двата нови ноутбука са създадени без използването на ПВЦ (PVC – поливинилхлорид) и химикали за потискане на горивността на базата на бром.

ПВЦ е евтина и здрава пластмаса, която се използва масово за производството на всевъзможни компоненти и продукти – от грамофонните плочи до рекламните табели. Критикувана е от Грийнпийс заради това, че не е биоразградима и отделя отровни субстанции в околната среда.

Химикалите за потискане на горивността на базата на бром (BFR) се добавят към пластмасовите компоненти, за да ги направят по-устойчиви на огън. Те обаче също са вредни за околната среда. Използването им в производството на продукти за бебетата и децата предизвиква притеснения сред много хора.

С изключение на електрическите кабели, всички компоненти в новите Aspire ноутбуци не съдържат тези токсични елементи.

Освен това новите Aspire модели са проектирани да намалят потреблението на електроенергия – и двата ноутбука спестяват до 40% от електричеството, което се поглъща от традиционните машини. Така лаптопите осигуряват до 8 часа автономна работа (на батерии).

Освен това устройствата могат лесно да бъдат рециклирани. Благодарение на наличието на повече модуларни части в сравнение с традиционния ноутбук, потребителите могат и да удължат живота на своите лаптопи, като подменят дадени компоненти според потребността си и износването.

Коментар