Бош отвори в София учебен център за специалисти в автоиндустрията

Новият център е финансиран от „Бош Автомобилно оборудване” съвместно с ПГТЕ „Хенри Форд”
(снимка: Антон Чалъков / предоставена от Бош)

„Бош Автомобилно оборудване” откри в София нов учебен център за подготовка на специалисти по поддръжка и ремонт на леки и тежкотоварни автомобили в партньорство с Професионална гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд”.

Проектът е естествено продължение на сътрудничеството между компанията и учебното заведение, което е и най-голямото професионално училище в България и на Балканския полуостров. Общата инвестиция за реновиране и оборудване на Центъра възлиза на 56 000 лв.

Дейността на Центъра ще бъде насочена към специализирани обучения на преподаватели, ученици и сервизни експерти от автомобилния бранш, които искат да повишат своята квалификация и познания в сферата на аутомотив индустрията.

„С новия Център можем да разгърнем още повече обученията, които провеждахме до момента”, заяви Панайот Николов, търговски директор Автомобилно оборудване в Бош България. Проектът подчертава ангажимента на Бош да инвестира в развитие на образованието и подготовката на бъдещи кадри за автомобилната индустрия.

Центърът е финансиран от „Бош Автомобилно оборудване” съвместно с ПГТЕ „Хенри Форд” и в него са внедрени някои от най-новите технологии в области като автомобилна диагностика, горивни системи, системи за автономност, комфортна електроника, шаси и спирачни системи.

Центърът разполага с най-новите технологии за автомобилна диагностика
(снимка: предоставена от Бош)

„Вярваме, че доброто образование и солидна практическа подготовка са ключов фактор за успеха на всеки специалист. Ще продължим да инвестираме в образованието и развитието на професионалисти в сферата на автомобилните технологии и мобилността”, каза Динко Русев, представител на Борда на директорите на Бош България.

„Бош Автомобилно оборудване” предлага широка гама обучения, свързани с автомобилните технологии, в направления Автомобилна диагностика, Бензинови системи, Дизелови системи, Комфортна електроника, Шаси и спирачни системи, Алтернативни задвижвания.

От 2020 г., когато е поставено началото на успешното партньорство между компанията и професионалната гимназия, дивизия Автомобилно оборудване на Бош предлага програма от онлайн обучения за преподаватели от типа „train the trainer”. С отваряне на центъра значително се разгръщат възможностите за провеждане на обучения, насочени не само към специалистите и преподавателите, но и към учениците.

Центърът ще подготвя специалисти по поддръжка и ремонт на леки и тежкотоварни автомобили (снимка: предоставена от Бош)

„Центърът за обучения ще даде възможност на нашите ученици и преподаватели да се запознаят с най-актуалните и най-иновативни тенденции в индустрията и да придобият полезен практически опит”, сподели инж. Таньо Стойчев, директор на ПГТЕ „Хенри Форд”.

Бош възнамерява да създаде нови възможности за обучения както в присъствена, така и в онлайн форма. Сред тях са обучения, насочени към диагностика и ремонт на хибридни и електрически превозни средства, уточниха от компанията.

Коментар