Cisco създаде протокол за телеприсъствие

Компаниите, на които се налага да използват технологии за телеприсъствие, за да комуникират със своите потребители, партньори или служители, ще могат да си отдъхнат – животът им ще стане една идея по-лесен благодарение на нов протокол, разработен от Cisco: протокол за оперативна съвместимост на системите за телеприсъствие TIP (Telepresence Interoperability Protocol).

По време на реч си на годишната среща на Cisco в Барселона вицепрезидентът, отговорен за новорвазвиващите се технологии – Мартин де Беерм обяси, че корпорацията вече е достатъчно уверена в своята пазарна позиция и затова полага усилия в посока оперативна съвместимост на различните системи.

Cisco ще лицензира своя TIP за конкуренти и партньори от ИТ индустрията – при това безплатно. По думите на де Беер, TIP ще позволи на всеки доставчик за системи за видео-конференции да интегрира и комуникира с едноекранни и многоекранни системи на Cisco.

До този момент мрежовият гигант вече е лицензирал протокола за компаниите LifeSize, Radvision и Tandberg. Като се има предвид обаче, че Cisco е в процес на придобиване на Tandberg срещу 3,4 млрд. долара, последното едва ли може да се приеме за голяма победа.

Коментар