Агенцията по енергийна ефективност въвежда ИС

Хюлет-Пакард ще изгради първата информационна система в сферата на енергийната ефективност в България. Компанията е избрана да въведе ИС и платформа за електронни услуги в Агенцията по енергийна ефективност (АЕЕ), стана ясно на пресконференция днес.

Договорът между НР и АЕЕ е по проект „Разработване и внедряване на мерки за повишаване на прозрачността и почтеността в дейността на АЕЕ”, който Агенцията спечели по европейска програма – Оперативна Програма Административен Капацитет (ОПАК), предаде GreenTech.bg.

Проектът ще позволи на Агенцията да повиши прозрачността на своята дейност и да предложи на потребителите си повече и с по-добро качество услуги.

"Идеята за електронно управление в България се развива в правилна посока. Сътрудничеството ни с АЕЕ е ярък пример на ползите от инвестиции в ИТ и важен елемент от концепцията за електронно управление. С огромния си опит НР ще подобри процесите на Агенцията и ще позволи на АЕЕ не само да работи по-ефективно, но и да предлага на потребителите си голям набор от електронни услуги", заяви Ираван Хира, генерален директор на Хюлет-Пакард България.

Проектът е изцяло финансиран по ОПАК. Като резултат от него АЕЕ ще получи автоматизирана информационна система за мониторинг и управление на състоянието на енергийната ефективност в България, включваща хардуерно оборудване, базов и приложен софтуер, както и необходимото обучение за работа с приложенията.

“Новата информационна система ще въведе обективност при оценката на дейностите по енергийна ефективност, ще подобри достъпа до информация на гражданите и на бизнеса, ще повиши прозрачността в дейността на АЕЕ. Технологиите ще помогнат да се улеснят връзките на държавната администрация с потребителите”, заяви Таско Ерменков, генерален директор на АЕЕ.

Срокът за изпълнение на проекта е 6 месеца. Системата ще позволи на АЕЕ да надгражда и развива функционалността й в бъдеще.

HP беше избрана за изпълнител на проекта след конкурс за обществена поръчка, проведен от АЕЕ. Един от основните фактори за избора на НР е опитът във въвеждане на такива системи в страни от ЕС като Англия, Уелс и Полша. Това осигурява пълно съответствие на информационната система на АЕЕ с европейските директиви и регулации.

Коментар