Бавен Windows? Ето как може да го ускорите

С течение на времето всеки Windows започва да работи по-бавно, но има лесни решения за ускоряване (снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на Windows знаят, че с течение на времето компютрите им стават по-бавни. Компонентите остаряват, а изискванията на софтуера стават все по-високи и в определен момент на вашия някога бърз компютър може да отнеме цяла вечност, за да зареди проста програма. Ако не сте готови да инвестирате в нов компютър, естествено възниква въпросът как да ускорите настоящата си конфигурация с Windows?

Добрата новина е, че лесно може да ускорите компютъра си, работещ под управление на Windows 10 или 11. Тук ще намерите практични съвети как да оптимизирате вашия РС и да го направите отново бърз.

Премахнете ненужните програми

Усещате ли компютъра си затрупан с ненужен софтуер? Вероятно не се лъжете! Новите РС-та често са заредени с т.нар. блоутуеър (bloatware) – това са програми, които не ви трябват. Може да изглеждат безобидни, но всъщност забавят работата. На практика немалко от тях са потенциално нежелани програми.

Да се отървете от ненужните програми е тривиална задача. Просто щракнете с десния бутон върху иконата на нежеланото приложение в менюто “Старт” и изберете “Деинсталиране”. Като алтернатива можете да потърсите „Програми и функции” или да щракнете с десния бутон върху менюто „Старт” и да го изберете от там.

Сортирайте списъка с инсталирани приложения по „Име на производителя на вашия компютър” (Name of your PC maker), за да идентифицирате бързо раздутия софтуер. Можете също да сортирате по „Последни”, за да намерите наскоро инсталирани програми, които може да не помните.

Освен това можете да сортирате програмите по „Размер”, за да се насочите към големи, заемащи пространство приложения, които не използвате. Когато намерите нещо, което не искате, изберете го и щракнете върху „Деинсталиране”. Въпреки че този съвет може да звучи просто, това е най-лесният начин да ускорите значително вашия компютър с Windows.

Ограничете списъка със стартиращи програми

Много програми тайно се добавят към стартовия списък (за автоматично стартиране в процеса на зареждане на Windows). Те стартират процеси всеки път, когато пускате компютъра си. Тези фонови програми могат да изразходват ценна памет и процесорна мощност. И това в крайна сметка ще забави Windows системата.

Добрата новина и тук е, че можете лесно да поемете контрола върху стартиращите програми. Windows предлага вграден инструмент, наречен Task Manager, който ви позволява да управлявате стартиращи програми. Просто натиснете Ctrl+Shift+Esc, за да го отворите.

Преминете към раздела „Стартиране”, където ще видите списък с програми, конфигурирани да се изпълняват при стартиране. Колоната „Въздействие при стартиране” (Startup impact) ви помага да идентифицирате колко ресурсоемки са приложенията. Колоната „Състояние” показва кои програми са активирани в момента.

Щракнете с десния бутон върху която и да е програма, която не е необходимо да стартирате при зареждане на системата, и изберете „Деактивиране”. Например, ако рядко използвате iTunes, няма нужда iTunesHelper да се стартира автоматично.

Почистете твърдия диск

С течение на времето твърдият диск натрупва цифров боклук. Това могат да бъдат временни файлове, остатъчни уеб страници и забравени инсталационни файлове. Подобен безпорядък може да погълне ценно място за съхранение и да забави системата.

За щастие Windows е оборудван с удобен инструмент, наречен „Почистване на диска” (Disk Cleanup). Достъп до него ще получите, като напишете „Почистване на диска” в менюто „Старт”. Тази помощна програма сканира системата за нежелани боклуци. След сканирането можете да ги изтриете наведнъж.

Може също да откриете препълнено кошче (Recycle Bin). Въпреки че това обикновено се отразява само на производителността на почти пълни дискове, все пак е добра идея да го изпразвате редовно.

За традиционните твърди дискове (HDD) помислете за планиране на редовно дефрагментиране. Този процес оптимизира начина, по който данните се съхраняват на вашето устройство. И може да помогне за подобряване на скоростта на четене/запис. Можете да намерите инструмента „Оптимизиране на устройства” (Optimize Drives), като го потърсите в менюто „Старт”.

Добавете повече оперативна памет

Въпреки че съвременните версии на Windows са ефективни по отношение на консумацията на памет, допълнителната RAM може да ускори вашия компютър. Ако използвате настолен РС, можете да надстроите неговата RAM на сравнително ниска цена. Големите производители на RAM като Crucial, Kingston и Corsair предлагат проверки за съвместимост на своите уебсайтове, за да ви помогнат да намерите правилния тип RAM за компютъра си.

Надграждането на RAM не винаги е опция, особено за лаптопи като Surface Pro, където паметта е запоена. Но много лаптопи за игри и бизнес все още позволяват надстройки на RAM, въпреки че това се наблюдава все по-рядко.

Ако имате скромен бюджет и по-стар компютър само с твърд диск и ограничена RAM, помислете дали да не използвате ReadyBoost с USB флаш устройство. Тази функция кешира данни на USB устройството и така ускорява достъпа до паметта, който иначе би бил по-бавен с традиционния твърд диск. Имайте предвид, че ReadyBoost не е наличен или полезен за повечето модерни системи със SSD.

Надградете до SSD

За наистина драматично подобрение на производителността, помислете за надграждане на вашето устройство за съхранение до SSD диск, който предлага значително по-бързи операции на четене/запис, в сравнение с традиционните твърди дискове (HDD). Това означава по-бързо стартиране на приложения, по-бързо прехвърляне на файлове и по-бързо цялостно изживяване с Windows.

Надграждането на вашето вътрешно зареждащо устройство до SSD носи най-голяма полза. Ако използвате лаптоп, това може да е опция, но някои модели имат запоено хранилище. Но дори външен SSD, свързан чрез USB 3.0, може да осигури забележимо увеличение на скоростта за приложения, изискващи интензивно съхранение.

Въпреки че надстройката на SSD представлява по-голяма инвестиция от надстройката на RAM, подобренията в производителността могат да бъдат значителни и ъпгрейдът си струва парите.

Коментари по темата: „Бавен Windows? Ето как може да го ускорите”

добавете коментар...

  1. Ну пагади

    Намерил съм му цаката. Отново на Windows XP. Е не ползвам ssd още съм с флопи диск.

  2. Бай Хой

    Май си се облъчил яко, батка..

  3. Мильо

    Хипарското манджаре има проблеми с някои хардуени устройства, освен това е нестабилно и избягват да го слагат на нови лаптопи. Има достатъчно дистрота, за препоръчване deb package и fixed release.

  4. ОС

    След време windows ще се ползва само за професионална работа. Няма нужда обикновен потребител да използва ОС с толкова много функции половината от тях работят нормално чак към края на живота на ОС след стотици актуализации.
    Гейминга отива в друга посока с облъчените услуги. За един браузър и два филма дори нямате нужда от компютър.

  5. BukoBalamata

    Или го подменете с Manjaro

  6. Митков

    То вече без SSD е истинско мъчение

  7. Clencho

    На

  8. Z T.M.

    Просто преминете на Mac

Коментар