Acer обяви “истински зелен” ноутбук

Компютърният гигант Acer обяви най-природосъобразните ноутбуци в своето портфолио – моделите Aspire 3811TZ и Aspire 3811TZG от новата серия Timeline. В производството на тези преносими компютри са избегнати материалът поливинилхлорид (PVC), забавителите на горене на бромна основа (BFR) и живачните съединения – основни причинители на замърсяване на околната среда при производството на ИТ продукти, предаде GreenTech.bg.

"Първият истински "зелен" преносим компютър вече е в производство, като еко изискванията касаят не само финалното изделие, а цялата верига от доставчици и поддоставчици, които са поели ангажименти по намаляване на емисиите и остатъчните материали", съобщи Данаил Вълков, мениджър на Acer за България.

В последните години Acer се ориентира към щадящи природата материали, рециклиране и ниска консумация на енергия. Серията Timeline покрива всички тези критерии – Aspire 3811TZ и Aspire 3811TZG са отличени с международния знак Energy Star 5.0.

Aspire 3811TZ и Aspire 3811TZG се произвеждат без използване на PVC и BFR (с изключение на захранващия кабел). Химическите съединения на PVC и BFR могат да генерират токсични съединения от рода на диоксини и фуран в края на жизнения цикъл на продукта. Като ги елиминира в дизайна на своите продукти, Acer намалява изхвърлянето на вредни емисии в околната среда.

Цялата система на серията Timeline потребява до 40% по-малко електроенергия от традиционните продукти. В допълнение, тези преносимите компютри издържат над 8 часа без дозареждане, като дават на потребителите повече време за работа и забавление. Подобно постижение, реализирано чрез комбинация от софтуер и хардуер, надхвърля изискванията на Energy Star 5.0.

При разработване на Timeline, компанията е помислила и за по-нататъшното рециклиране на продуктите. Модулният дизайн удължава техния живот – защото в ноутбука се заменят само необходимите модули. Това намалява и броя на електронните отпадъци.

Серията преносими компютри Aspire Timeline бе анонсирана в цял свят през април 2009 г. Моделите в нея се отличават с малко тегло и тънка форма, едва 1 инч в най-широката си част. Енергийно съобразените еко ноутбуци Timeline ще бъдат достъпни в България през тази година на атрактивна за местните потребители цена, съобщиха от представителството на Acer у нас.

Моделът Aspire Timeline 3811TZ идва с процесор Intel Pentium SU4100 (1.3 GHz, 800 MHz FSB), твърд диск 320GB, памет 3GB DDR3, Windows 7 Home Premium и 6-клетъчна батерия, осигуряваща 8 часа автономна работа с едно зареждане. На българския пазар ноутбукът ще се предлага за около 1249 лв. с ДДС.
 

Коментар