Huawei предизвиква Apple с нов смартфон Pura 70

Новите смартфони на Huawei са предизвикателство към Apple
(снимка: Huawei)

Huawei пусна нова гама смартфони в опит да продължи възраждането си в Китай и да предизвика още по-силно Apple на местния пазар. Китайският технологичен гигант атакува със серията Pura 70, която заменя “P” устройствата, които са на пазара от 2012 г.

Миналата година Huawei “тихо” пусна смартфона Mate 60 с чип от висок клас. Това породи опасения във Вашингтон, тъй като САЩ наложиха санкции през последните няколко години, които целяха да попречат на Huawei да получи достъп до напреднали технологии.

Санкциите, започнали през 2019 г., почти унищожиха бизнеса със смартфони на Huawei. Сега компанията се опитва да се върне в играта, отбелязва CNBC. Доставките на смартфони Huawei са нараснали в Китай с 64% на годишна база през първите шест седмици на 2024 г., според Counterpoint Research, докато продажбите на iPhone са паднали с 24% за същия период.

Новите телефони на Huawei са предизвикателство към Apple, която е доминиращата чуждестранна марка на пазара за смартфони в Китай. Серията Pura 70 включва четири устройства – Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro Plus и Pura 70 Ultra на цени съответно 5499 юана, 6499 юана, 7999 юана и 9999 юана. За сравнение, iPhone 15 започва от 5999 юана, докато iPhone 15 Pro Max струва 9999. Така Huawei директно предизвиква Apple в същите ценови категории.

Всички модели Pura 70 са оборудвани с камери, които имат по три лещи
(снимка: Huawei)

Huawei е напълнила новите смартфони с премиум функции. Гърбът има текстурирано покритие, докато Ultra версията предлага 6,8-инчов екран. Всички нови модели са оборудвани с камери, които имат по три лещи и предлагат функции като мащабиране на дълги разстояния и възможност за заснемане на изображения на обекти, движещи се с висока скорост.

Серията Pura 70 работи с HarmonyOS 4.2, собствената операционна система на Huawei, която компанията пусна за първи път през 2019 г., след като санкциите на САЩ я лишиха от Android на Google.

Huawei не разкрива какъв чип използва в новите смартфони, но миналата година се заговори за пробив на компанията в полупроводниците. Няколко блогъри в китайските социални медии предполагат, че Pura 70 използва процесор Kirin 9010, проектиран от Huawei, но това не е потвърдено от независими източници.

Според неофициални информации, Kirin 9010 ще бъде ъпгрейд на Kirin 9000s, за който се твърди, че е бил използван в Mate 60 от миналата година. 

Коментар