Мебелна фирма хваната с пиратски софтуер

Нелегален софтуер беше открит в офиса на фирма от Стара Загора, специализирана в производството на мебели, съобщиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA). При проверката от икономическа полиция върху 2 броя компютри са установени копия на компютърни програми – собственост на компании–членки на BSA, за които не са предоставени документи, удостоверяващи законосъобразното им придобиване и използване.

Компютрите с пиратски софтуер са иззети от служителите на МВР като доказателства по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс. За останалите офис компютри на дружеството, които също са били обект на извършената проверка, не е установено използване на нелицензирани компютърни програми.

По-рано през седмицата служители на Сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” към ГД „БОП” – МВР, със съдействието на BSA, извършиха специализирана проверка за легитимността на използвания софтуер в офиса на фирма от София, занимаваща се с изграждане на мрежи. Върху 18 от компютрите в офиса на дружеството са открити голям брой копия на програми, за които не са предоставени документи, удостоверяващи законосъобразното им придобиване и използване.

Компютрите са приобщени като доказателства по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс, като работата по разследване дейността на дружеството продължава. Акцията на служителите на ГД „БОП” е извършена под прякото наблюдение на прокурор от специализирания отдел за компютърни престъпления и интелектуална собственост при Софийска районна прокуратура.

Активните проверки на служителите на МВР от последните дни съвпадат с края на втория етап от кампанията на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”. Инициативата ще продължи и през следващите месеци в различни региони на страната.

Коментар