AMD печели дял на пазара за x86 процесори

EPYC процесорите са все по-търсени за корпоративни приложения и облачни инсталации
(снимка: AMD)

AMD печели допълнителен дял на пазара за x86 процесори, благодарение на нарасналото търсене на сървърни EPYC чипове от 4-то поколение, както и на процесори Ryzen 8000, сочи нов доклад на Mercury Research. 

Приходите на AMD от сървърни процесори са се увеличили с 5,2% на годишна база и 1,2% на тримесечие до рекордния дял от 33%. Продажбите в този сегмент бележат сериозен ръст, продиктуван от корпоративни приложения и увеличени инсталации на облачни решения.

В клиентския сегмент (процесори за РС), приходите на AMD са се увеличили с 3,8% на годишна база и 1% на тримесечие, което отрежда 16,3% дял на компанията. Ръстът се дължи на удвояването на продажбите на мобилни процесори Ryzen спрямо предходната година, тъй като търсенето на преносими компютри с Ryzen 8040 се увеличава бързо.  

AMD печели пазарен дял както по продадени бройки, така и по приходи, в годишен и тримесечен план, отбелязват анализаторите. При сървърните продукти увеличението е 5,6% за година и 0,5% за тримесечие.  При клиентските продукти увеличението е 3,6% за година и 0,4% за тримесечие. 

*Делът по приходи е изчислен от AMD по данните на Mercury Research

И настолните, и мобилните продукти бележат увеличение в годишен план, но продажбите на мобилни чипове/бройки са намалели в тримесечен план поради спада на продажбите в ниския клас РС, сочи докладът на Mercury.

Коментари по темата: „AMD печели дял на пазара за x86 процесори”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Intel зверски се излагат последните няколко години. Имаха толкова голяма преднина пред АМД, а се им дишат прахта.
    Ако искаш да се прецакаш през 2024, купи си интелски процесор – хем по-бавни, хем по-скъпи, хем по-греещи.

Коментар