NSN: операторите ще загубят $1 трилион без LTE

Приложенията на Web 2.0 са една огромна възможност, която операторите биха могли да изпуснат, ако не възприемат новата мрежова технология LTE, което ще доведе до загубата на 1,2 трилиона долара в рамките на идните 5 години. Потребителите искат съвременни приложения – такива на Google, Skype, Yahoo и др. за споделяне на съдържание, за съвместна работа. Хората искат да са постоянно онлайн и все повече обменят данни, в резултат на което мрежите на операторите ще достигнат предела на възможностите си до 2015 година или дори по-рано. Невъзможността да се предложат повече услуги ще е пагубна за операторите. Те биха могли да избегнат това чрез миграцията към LTE.

Това предупреждение отправи днес Дитер Ангерер, изпълнителен директор на Nokia Siemens Networks България. Българският офис на голямата компания представи чрез демонстрация възможностите на новата технология, която става хит в световен мащаб.
През 2015 г. светът ще е “свързан”, приложенията ще са преди всичко в Интернет, прогнозира NSN. Множество различни бизнес-модели ще са налице сред доставчиците на интернет, на услуги, сред предприемачите, операторите. Условие за това ще е да има широколентов достъп навсякъде. Операторите постепенно ще сменят подхода в работата си и ще изместят фокуса си от самите мрежи към техните потребители. Нарастването на капацитетите ще е все по-голямо и основен принос за увеличението на трафика ще имат социалните мрежи.
Около 300 пъти ще нарасне трафикът на мобилни данни до 2015 г., прогнозира NSN. Заради това мрежовите капацитети ще достигнат крайния си лимит и дори няма да насмогват на натоварването.
Мястото на новата мрежова технология LTE в този процес е ключово. Чрез тази технология операторите могат да си позволят да предлагат услуги чрез значително опростена мрежа, с увеличаване на капацитета, по-опростено и по-ефективно използване. Самото въвеждане е по-лесно, като има възможност за използване на онаследените мрежи и технологии.
Конкретно в България това развитие ще важи с пълна сила. Ето, че потребителите на Facebook у нас са вече над 1 милион. Налице е национална програма за ШЛ развитие, чиято основна цел е преодоляването на цифровата пропаст. Цифровият дивидент ще създаде страхотна възможност, като политиката на на ЕС за европейския телеком пазар ще улесни националните политики и решения за утилизацията на радиочестотния спектър.
За пример от NSN посочват, че изтеглянето на файл с тежест 100 MB при използане на HSPA технологията отнема 56 секунди, докато с LTE свалянето става за 5 сек.
Основен ефект от въвеждането на LTE е намаляването на цената на мегабит трафик. По този начин крайната цена за потребителите може да намалее, превръщайки уеб-свързаността в по-достъпна и по-масова услуга.
Увеличаване на мегабитите, т.е. на капацитета на мрежите, е също толкова осезаем ефект. Гледането на висококачествено видео с висока резолюция, което сега е възможно главно чрез фиксирани връзки, ще стане възможно върху мобилни устройства благодарение на безжичната им връзка.
Не на последно място базовите станции за LTE мрежа са много по-екологични и безвредни за здравето на хората. Макар че все още е спорно дали базовите станции на GSM мрежите са вредни, разликата е осезаема, защото LTE станциите харчат само няколко вата, т.е. по-малко от икономична електрическа крушка.

Коментар