Тръгна новият конкурс за шеф на е-правителството

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията днес обяви началото на новия конкурс за Директор на дирекция „Електронно управление”. Документи за кандидатстване в новия конкурс ще се приемат до 12 февруари.

Директорът на дирекцията „Електронно управление“ ще има отговорността да ръководи, организира, координира и контролира политиката и стратегиите за изграждането и развитието на електронното управление. Сред ангажиментите му е и разработването и актуализирането на политики и програми по информационна сигурност и оперативна съвместимост на информационните системи.
Първият конкурс за шеф на е-правителството бе обявен на 12 октомври 2009, заедно с два конкурса съответно за началник на отдел „Електронно правителство и електронни административни услуги” в дирекция „Електронно управление” и главен експерт в отдел „Оперативна съвместимост и информационна сигурност”, дирекция „Електронно управление”. На 2 ноември на сайта бе публикуван списък на допуснатите и недопуснатите до участие. Марио Миладинов, Румен Трифонов, Стойчо Чичеков, Николай Недялков и Николай Дилов бяха поканени да продължат в надпреварата.
Изневиделица на 1 декември конкурсът за директор на е-правителството бе спрян. От пресцентъра тогава обясниха, че няма нередности с провеждането на конкурса, но във ведомството е решено да се спре надпреварата и да се обяви повторно същият конкурс. Целта – според МТИТС – бе да се даде повече време за подготовка и по-голяма и възможност за по-широк кръг специалисти да кандидатстват за позицията, която е от голяма обществена значимост. Повторната процедура ще бъде обявена съвсем скоро, обещаха тогава от ведомството.
Два месеца по-късно, на 1 февруари 2010 г., зам.-министърът Първан Русинов се зарече, че новият конкурс за директор на Дирекцията „Електронно правителство“ в Министерството на транспорта и съобщенията ще бъде обявен всеки момент.
Както и в първия конкурс, изискванията към кандидатите за ръководната позиция са: да притежават образователно-квалификационна степен "магистър", да имат 7 години професионален опит в областта на информационните технологии, комуникации, електронни услуги или ранг V старши, да притежават компютърни умения.
Размерът на заплатата, определена за този, който бъде избран за директор на дирекцията “Електронно управление”, също е непроменен – 978 лв.  

Темата на писмената разработка за кандидатстване е различна. Допуснатите до участие ще трябва да защитят концепция на тема: „Изисквания към приложната архитектура на портала и средата за обмен на електронни документи за електронното управление". В първия конкурс темата беше „Платформа за практическа реализация на електронни услуги".

Списъците или други съобщения във връзка с конкурса ще се обявяват на табло на входа на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в Интернет портала на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, рубрика „Кариери".

Коментар