ЕС ще стимулира научните изследвавания в Океания

Стимулирането на европейската научноизследователска дейност за тихоокеанските острови е една от стратегиите на ЕС. Отделът на дирекция „Развитие“, отговарящ за отношенията ЕС-Тихи океан, планира да улесни изграждането на мрежа между европейските участници и организации с научноизследователска дейност, фокусирана върху Океания, съобщи ЕК.  

Научноизследователските инициативи, базирани в ЕС, за тихоокеанските острови като цяло не са добре познати и следователно са трудно достъпни за студентите, учените, частните организации и институциите, посочва от Европейската комисия.

По-голямата част на научноизследователски материали е предоставена от неевропейски институти, университети и изследователи. Това затруднява развитието на преподаватели и изследователи в Европа в областта на Тихия океан, но също така и създаването на политики и изготвянето на стратегии, насочени към Тихия океан.   

Първата стъпка към преодоляване на проблема е да се направи цялостно проучване на изследователите, университетите, институтите, научноизследователските центрове и инициативи или проекти в ЕС в областта на Тихия океан. Срокът за това е до 31 март 2010 г.

Втората стъпка ще бъде създаване на контакти възможно най-скоро с цел дискутиране на целите и очакванията на подобна европейска мрежа въз основа на това проучване. Заинтересованите организации могат да изпратят своите данни на devresearch-pacific@ec.europa.eu, като опишат текущи и предстоящи проекти, възгледи за добавена стойност и др.

Коментар