Apple изчака с AI и го направи както никой друг

Apple интегрира мощни AI функции в мобилната и десктоп платформите
(снимка: WWDC 2024 / Apple)

Apple се присъедини към надпреварата в изкуствения интелект и отново го направи по начин, както никой друг не би могъл. На започналата вчера световна конференция за разработчици WWDC 2024 гигантът от Купертино представи функции под общото име Apple Intelligence с дълбока интеграция в операционните системи iOS и macOS.

Apple Intelligence включва горе-долу същите функции, задвижвани от изкуствен интелект, които сме виждали от други производители, но с доста уникални решения. Така например, системата може да обработва интелигентно текст, по-специално да подчертае основното, да обобщи, преразкаже на по-прост език и т.н. AI може също да промени стила на потребителския текст, като го направи по-формален.

AI вече е интегриран в системата за уведомяване на мобилната платформа iOS и Apple нарича това приоритетни известия. Благодарение на AI, по-важните известия се появяват в горната част на потока, като така уведомяват потребителя на какво да обърне внимание с един поглед. Освен това известията вече могат да се комбинират за по-бърза обработка.

В приложението за електронна поща потребителят може да получи кратко резюме на голямо писмо с натискане на един бутон. AI е способен също да записва разговори и да прави преписки. Разбира се, технологията може да генерира изображения от текстово описание, както и да създаде това, което Apple нарича “Genmoji”, тоест генерирани емоджи.

AI технологията на Apple генерира емоджи от текстово описание
(снимка: Apple)

Функцията Image Wand трансформира груба скица в изображение – това става в приложението Notes. Потребителят може да използвате пръста си или Apple Pencil, за да нарисува кръг около скица, а Image Wand ще анализира съдържанието и ще създаде допълнителен визуален елемент.

В галерията AI помага за създаване на филм от избрани снимки и видеоклипове или въз основа на описание на това, което потребителят иска да получи от филма. AI сам ще намери подходящи материали. Apple вече има алтернатива на Magic Eraser в Pixel. Тази функция също може да премахва обекти от снимки.

Гласовият помощник Siri също се променя. По-точно е да се каже, че това е напълно нова система, тъй като ChatGPT всъщност е интегриран в нея, а Apple говори за значителни подобрения. Гласовият асистент разбира по-добре речта и контекста и позволява на потребителя да извършва различни действия, като използва приложения на системата.

Гласовият помощник Siri вече а напълно нова система с ChatGPT и много подобрения
(снимка: Apple)

Освен това, благодарение на възможностите на GPT, актуализираният Siri може да разбере какво се случва на екрана на устройството и да извършва действия в съответствие с това, да получава информация от различни приложения на iOS и да ги използва в друг софтуер. При другите производители на смартфони липсва универсален AI помощник, способен да работи със системата като цяло, а не с отделни задачи, които не са свързани една с друга.

Вярно е, че всичко това ще работи само на най-новите устройства. В случая с iPhone, това са текущите модели iPhone 15 Pro и Pro Max, а цялата линия iPhone 16 ще се сдобие с AI  Intelligence наведнъж. При компютрите, AI обхваща всички Mac, базирани на M1 SoC или по-нов чипсет.

За съжаление, онези функции на AI, които са свързани с езика, първоначално ще работят само на английски. Други езици ще бъдат добавени по-късно, но все още няма яснота по този въпрос.

Коментари по темата: „Apple изчака с AI и го направи както никой друг”

добавете коментар...

  1. прост Българин

    Ако търсите само революции сте объркали мястото. Това са запазени термини за други държави, на които тайничко се възхищавате. Освен това какво сте забрали грижата на Apple, следете и си ползвайте Боза 11 мангал едишън. Или, ами да, ползвате айфон и като сте си дали годишната заплата за него искате максимално всичко оргинално удоворствие за момчето. Скапани ****** , жалки сте, трябва да избирате между android и iOS, скоро жипси Сашко като вкара бозата в облаците спира муфтата.

  2. мхм

    Инвеститорите не са никак впечатлени, обаче тук някое фенбойче да похвали как са направили нещо “революционно”

  3. прост Българин

    Ако Apple е само за педали, то windows е за български ганьовци, мангали и други отрепки. Най-долната измет са ползвачи на индийска боза. Що не ползват и мобилна боза, ами щото са некадърни.

  4. Българин

    Apple е само за педали…

  5. Йордан

    От 7-8 години вече съм напълно разочарован от Apple. Винаги вървят с 2-3 години зад иновативните телефони на другите фирми. Същото стана и сега със AI, макар че успяха да го внедрят частично със само 1 година закъснение 🙂

Коментар