Генерал от службите на САЩ влезе в борда на OpenAI

OpenAI укрепва своя борд и мениджърски екип с бившия шеф на NSA – Пол Накосон
(снимка: U.S. Department of Defense)

OpenAI, разработчикът на популярния изкуствен интелект ChatGPT, обяви назначението на нов член в борда на директорите, който идва от американските служби. Пол М. Накасон е пенсиониран генерал от армията на САЩ и бивш директор на Агенцията за национална сигурност (NSA).

Накасон беше най-дълго служилият лидер на кибер-командването на САЩ и началник на Централната служба за сигурност (CSS), припомня CNBC в репортаж за промените в AI разработчика, подкрепян от Microsoft.

“Опитът на Накасон ще допринесе за усилията на OpenAI да разбере как изкуственият интелект може да се използва за укрепване на киберсигурността чрез бързо откриване и реагиране на заплахи”, обявиха от компанията в блог публикация.

Накасон ще се присъедини и към наскоро създадения Комитет за безопасност и сигурност на OpenAI. Комитетът оценява в продължение на 90 дни процесите и предпазните мерки на компанията, преди да даде препоръки на борда и в крайна сметка да информира обществеността, поясниха от разработчика на ChatGPT.

В борда на директорите на OpenAI влизат още Адам Д’Анджело, Лари Съмърс, Брет Тейлър и Сам Алтман (основател и лидер на компанията), както и някои нови членове, привлечени през март т.г. – д-р Сю Дезмънд-Хелман, бивш главен изпълнителен директор на фондация Бил и Мелинда Гейтс; Никол Селигман, бивш изпълнителен вицепрезидент и глобален генерален съветник на Sony; и Фиджи Симо, главен изпълнителен директор и председател на Instacart.

OpenAI укрепва своя борд и висшия си мениджърски екип, тъй като големите езикови модели (LLM), които компанията разработва, придобиват все по-голямо значение в технологичния сектор, а конкуренцията на процъфтяващия пазар на генеративен изкуствен интелект бързо се разраства. Въпреки че OpenAI е в режим на хиперрастеж от края на 2022 г., когато стартира ChatGPT, тя все още е изпълнена с противоречия и напускания на високопоставени служители.

В понеделник OpenAI обяви наемането на двама топ мениджъри, както и партньорство с Apple, което включва интеграция ChatGPT-Siri. Сара Фрайър, преди това главен изпълнителен директор на Nextdoor и финансов директор на Square, се присъединява като главен финансов директор, а Кевин Уейл, бивш президент на Planet Labs, е новият главен продуктов директор.

Фрайър ще ръководи финансов екип, който трябва да осигурява постоянни инвестиции за изследванията на OnenAI и да гарантира, че компанията може да се мащабира, за да отговори на нуждите на нарастващата клиентска база и сложната глобална среда, в която работи, гласи официалното съобщение.

Кевин Уейл, освен бивш президент на Planet Labs, е бил също старши вицепрезидент в Twitter и вицепрезидент във Facebook и Instagram. Той ще ръководи продуктовия екип с фокус върху „прилагането на изследванията към продукти и услуги, които са от полза за потребителите, разработчиците и бизнеса”, пояснява OpenAI.

Коментар