Apple отлага AI функциите в Европа, заради регулации

Липсата на AI функционалност в продуктите на Apple може да разочарова потребителите на компанията в Европа (снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект на Apple, обобщен от компанията като “Apple Intelligence” няма да се появи в Европейския съюз през 2024 година, поради антитръстово регулиране, заявиха от производителя на iPhone.

В петък Apple съобщи, че няма да пусне три наскоро обявени функции, включително водещия си продукт с изкуствен интелект „Apple Intelligence”, в Европейския съюз през настоящата година, поради „регулаторна несигурност”, произтичаща от антитръстовото регулиране на Закона за цифровите пазари (DMA).

Функциите Apple Intelligence, iPhone Mirroring и подобренията на софтуера за споделяне на екрани SharePlay няма да бъдат достъпни за клиенти от ЕС, предаде CNBC. „Изискванията за оперативна съвместимост на DMA могат да ни принудят да направим компромис с целостта на нашите продукти по начини, които рискуват поверителността на потребителите и сигурността на данните”, казват от Apple.

ЕС прие DMA през 2023 г., подтикнат от опасения, че шепа големи технологични компании като Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft и майката на TikTok – ByteDance действат като „пазачи”, за да попречат на по-малките фирми да се конкурират. Освен всичко друго, DMA изисква основните функционалности да работят в конкурентни устройства и екосистеми.

Изискванията за оперативна съвместимост се отнасят за iPhone и iPad. Но и компютрите Mac са засегнати от DMA, тъй като iPhone Mirroring позволява на потребителите да копират екрана на iPhone на екрана на Mac.

Липсата на AI функционалност може да разочарова потребителите на Apple в Европа. Apple Intelligence е способен да коригира написаното или дори да го пренапише в приятелски или професионален тон. Той може да създава персонализирани емоджи, наречени Genmoji, да търси в iPhone конкретни съобщения от някого, да обобщава и транскрибира телефонни обаждания и да показва приоритетни известия.

Освен това Apple обяви партньорство с OpenAI и пътна карта за други AI модели, които ще бъдат добавени към нейната платформа.

Акциите на Apple останаха без промяна след новината. Компанията отбеляза нетни продажби от 94,3 милиарда долара в Европа през 2023 г., малко под една четвърт от нетните ѝ продажби в световен мащаб.

Apple Intelligence няма да се предлага и на пазара в Китай, на който се падат 72,6 милиарда долара от продажбите на компанията през 2023 г.

Междувременно Apple заяви, че ще работи с Европейския съюз „в опит да намерим решение, което ще ни позволи да предоставим тези функции на нашите клиенти от ЕС, без да компрометираме тяхната безопасност”.

Коментар