И европейците ще могат сами да ремонтират iPhone и Mac

Клиентите на Apple в Европа ще могат самостоятелно да ремонтират своите устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

След няколко години наличност в Съединените щати, програмата на Apple за самообслужване при ремонт на Mac и iPhone се разширява до общо 32 европейски страни, а Канада ще бъде добавена през 2025 г.

В кратко прессъобщение в сряда сутринта Apple обяви разширяване на своята програма Self Service Repair. Списъкът с държави, специално изброени от компанията, включва Великобритания, Франция, Германия и Холандия.

Програмата за ремонти на самообслужване поддържа 42 продукта на Apple. Сервизната документация вече е достъпна на 24 езика, отбелязва Apple Insider в публикация за разширението.

Процедурите на програмата остават по същество същите, независимо от местоположението. След самодиагностика, клиентът прави поръчка за частите и инструментите чрез специален онлайн магазин.

Потребителите ще трябва да върнат „основните” части, както сега правят сервизите, за да получат кредит към първоначалната покупна цена на съответните части.

Сложността на ремонтните работи и високата цена на частите означават, че програмата на Apple за саморемонтиране остава непрактична за хора, които току-що са одраскали дисплея си. Колкото и скъпо да е посещението при оторизиран сервиз на Apple, това ще остане най-икономичният път по отношение на цена, време и риск от по-нататъшно увреждане на устройството.

След съобщение през ноември 2021 г., програмата за ремонт на самообслужване стартира през април 2022 г. само с iPhone. Разшири се до iPhone 14 и някои Mac през юни 2023 г. Компютрите M3 Mac бяха добавени през февруари 2024 г.

Коментар