Windows 10 ще остане защитена до 2030 година

Потребителите на Windows 10 ще могат да разчитат на актуализации на системата и след изтичане на срока на официалната поддръжка (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft ще прекрати поддръжката на Windows 10 през 2025 година, но операционната система ще продължи да живее, благодарение на външна услуга за актуализации. Да, тя ще бъде платена, но това ще струва по-малко на потребителите, отколкото да обновят компютърния си парк.

Windows 10 ще получи пълна поддръжка до 2030 г. от услугата за информационна сигурност 0Patch. Това ще позволи на компаниите по света да не купуват нов парк от компютри и да не харчат пари за лицензи за Windows 11, след като Microsoft прекрати поддръжката за Windows 10.

Безплатната поддръжка от Microsoft ще приключи през октомври 2025 г. Актуализациите от 0Patch ще бъдат платени, но същевременно няколко пъти по-евтини от цената на ъпгрейд на компютрите и операционната система.

Защита на остарялата система

И така, операционната система Windows 10, пусната през 2015 г., ще получава пачове за сигурност до 2030 г., тоест докато навърши 15 години, съобщи тематичният портал Neowin. В същото време официалната поддръжка на системата ще приключи на 14 октомври 2025 г., след което с пускането на актуализации на сигурността ще се заемат специалисти от услугата 0Patch.

Подобна схема е работеща и 0Patch доказа това. Услугата пуска пачове за сигурност за остарели софтуерни продукти на Microsoft в продължение на много години, включително за „народната” операционна система Windows 7. Тя излезе през лятото на 2009 г. и бързо стана изключително популярна, като се оказа една от най-стабилните и надеждни операционни системи на Microsoft.

Официалната поддръжка на Windows 7 беше преустановена през януари 2020 г. Освен за нея, специалистите на 0Patch доставят също актуализации на сървърните версии на Windows, както и на офис пакетите Microsoft Office.

Кому е нужно това

Актуализациите на остаряла операционна система са необходими преди всичко на бизнеса, не толкова на обикновените потребители. Отказът на Microsoft и останалите разработчици да пускат актуализации поставя компаниите пред избор – или да продължат да използват същата операционна система, в която с течение на времето ще се появят нови уязвимости, или да похарчат огромна сума пари за актуализиране на компютри и закупуване на лицензи за нова версия, в частност Windows 11, която е много по-взискателна към хардуера от Windows 10.

Освен това производителите на компоненти вече започнаха да деактивират поддръжката на Windows 10. Така например, AMD, един от най-големите производители на процесори в света, направи това през 2024 г.

Същото важи и за публичния сектор. Не винаги е възможно да получите бюджет за закупуване на нови компютри или операционна система навреме, което играе в ръцете на хакерите. Офертата за актуализации на 0Patch ще намали риска от хакване.

Що се отнася до обикновените потребители, за тях е много по-лесно да сменят операционната система, дори ако това изисква надграждане на компютъра, защото става въпрос за един или два компютъра вместо за цял компютърен парк, както е при бизнеса. Освен това крайните потребители могат изобщо да не плащат за лиценз – има безплатни операционни системи с отворен код, които изпълняват Windows програми.

По-изгодни актуализации

Microsoft също предлага платени актуализации за по-старите си операционни системи, поне от април 2014 г., когато беше преустановена поддръжката на Windows XP, обичана от милиони потребители.

В продължение на много години само компаниите можеха да купуват актуализации от Microsoft, но в случая с Windows 10 тази опция ще бъде достъпна и за частни потребители – физически лица. Но условията, предлагани от Microsoft, са много по-лоши от тези на 0Patch.

Например, Microsoft ще пуска корекции за Windows 10 само за период от три години след края на безплатната техническа поддръжка, тоест до октомври 2028 г. Потребителите, които изберат актуализации от 0Patch, ще могат да работят в защитена система до 2030 г., тоест две години по-дълго.

Разбира се, създателите на 0Patch няма да работят на загуба – всички техни актуализации за Windows 10 ще бъдат платени, точно като корекциите от Microsoft. Но и тук условията им са много по-добри.

Microsoft ще изисква най-малко $61 на година за поддръжка само на едно копие на Windows 10 и тази сума ще расте всяка година. Освен това потребители, които поискат актуализации през втората или третата година, ще трябва да платят и за предходните периоди.

От друга страна, 0Patch ще таксува клиентите си с 25 евро годишно за актуализации за един компютър, тоест над два пъти по-евтино. Това са цени за малки фирми, както и за обикновени потребители, които не желаят да се разделят с Windows 10, но все пак искат да използват защитена система. За големи компании цената е различна – 35 евро на година за един компютър, но все пак е значително по-малка от тарифите на Microsoft.

Ползата е очевидна

От появата на Windows 11 през лятото на 2021 г., Microsoft полага неимоверни усилия да прехвърли възможно най-много потребители от Windows 10 към новата система. Но е съвсем очевидно, че тези усилия не се увенчават с успех.

Три години след премиерата си, Windows 11 заема само 29,71% от световния пазар на Windows компютри, докато Windows 10 има дял от 66,1% (по данни на StatCounter за юни 2024 г.).

Теоретично, това означава, че има доста хора, желаещи да получават платени актуализации, което може да осигури на Microsoft и 0Patch значителен ръст на приходите. Вероятно затова Microsoft реши да отвори достъпа до платени актуализации на Windows 10 за обикновените потребители.

Коментар