ИТ седмицата: забележим напредък при процесорите

Втората седмица на февруари ще се запомни с интересни новини в технологичния сектор. Intel и IBM обявиха нови процесори, с повече ядра, увеличена производителност и по-ефективна консумация на енергията. В бизнес аспект анализаторите най-после чуха от Motorola, че компанията ще се раздели на две, а същевременно шеф на SAP напусна изненадващо поста си. И през тази седмица продължиха опитите за „опитомяване“ на интернет, както и нахлуването на таблетите…

Чиповете – по-бързи, по-умни и по-икономични
Nvidia оптимизира мобилната графика. Нова технология за мобилни компютри на Nvidia позволява автоматичен избор на най-подходящия графичен процесор в зависимост от изпълняваното в момента приложение. Optimus автоматично пренасочва задачите към дискретния графичен процесор на Nvidia или интегрираната графика на Intel, като по този начин осигурява баланс между производителност и по-продължително използване при захранване от батерията.
Нов световен рекорд с HSPA технология. Демонстрация на HSPA връзка със скорост 84 мегабита в секунда (Mbps) ще направи операторът 3 Scandinavia по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Това е нов световен рекорд, постигнат с възможностите на HSPA, съобщиха от разработчика на технологията – шведския гигант Ericsson.
Intel пуска двойно по-бърз сървърен процесор. Компанията обяви серията процесори Itanium 9300, които предоставят над два пъти по-голяма производителност в сравнение със своя предшественик. Новите сървърни чипове увеличават възможностите за надграждане и добавят характеристики за надеждност към платформата Itanium, която обработва приложения с изключителна важност за 80% от корпорациите в Global 100.
IBM въвежда осемядрени процесори. Синият гиганг представи ново поколение сървърни процесори Power7 с до 8 ядра. Чиповете ще намерят приложение в 4-, 6- и 8-ядрени конфигурации, като всяко ядро ще обработва по 4 информационни потока. 8-ядреният Power7 ще може да поддържа едновременно до 32 задачи.
Бизнесът – възходи и падения
Официално: Motorola се дели на две кoмпании. Слуховете, че Motorola ще бъде разделена на две компании, бяха потвърдени официално от шефа на корпорацията Санджай Джа. Поделението за мобилни телефони и телевизионни устройства ще се обособи в самостоятелна производствена компания. Втората фирма ще се фокусира в разработката на оборудване за безжични мрежи и портативни компютри.
Oracle поглъща израелския разработчик Convergin. Трудностите с придобиването на Sun иглежда не са успели да оставят горчив вкус в устата на „оракула“ и ето, че той отново е на пазар с голямата кошница. Компанията обяви, че е постигнала споразумение за закупуване на Convergin – израелски разработчик на приложения за брокерски услуги в реално време.
Acer с отлични резултати за последното тримесечие. Най-добрите от три години насам резултати за тримесечие обяви компютърният производител Acer. Приходите за Q4″09 възлизат на 5,2 милиарда долара, което е с 25% повече, отколкото за същия период на миналата година.
Шеф на SAP внезапно напуска "по взаимно съгласие". Главният изпълнителен директор на SAP Лео Апотекер напуска топ-позицията, както и борда на директорите на корпорацията Оттеглянето „по взаимно съгласие“ става факт малко по-малко от година, след като той пое поста.
Интернет – опити за „опитомяване“
Социална мрежа или ад за неприкосновеността? Google даде старт на Google Buzz – собствената социална мрежа на компанията. С това интернет гигантът се надява да стане повече Facebook от самата Facebook, повече Twitter от Twitter, въобще да удари в земята всички, които досега успешно са правили социална мрежа. Но…
Етикет за сигурност на сайтовете за запознанства. Маркер или своеобразен „етикет“ за сигурност скоро ще обозначава онези български сайтове за запознанства, които са предприели мерки за защита на личната информация и особено за осигуряване на безопасността на регистрираните участници на възраст под 18 години.
Дават насоки за работата на интернет компаниите. Насоки за работа на фирмите за достъп до Интернет публикува МИТТС на уеб страницата си. 20-страничният документ е озаглавен „Определящи насоки в помощ на доставчиците на Интернет услуги относно практическото разбиране и спазването на основни човешки права и свободи в информационното общество“.
Продължава настъплението на таблетите
Всичко можещ таблет се очаква на пазара. Много компании поглеждат към перспективния пазар на таблетие. Haleron Technologies е готова да пусне три подобнии устройства с различни възможности и с цени в диапазона от 149 до 699 долара. Моделът от най-висок клас, iLet Extreme, предлага отлични възможности за мобилен компютинг и мултимедийно изживяване.
iPad: много го знаят, малко го искат. Колкото повече хора знаят за iPad, толкова по-малко искат да си го купят, разкрива едно любопитно ново проучване. Дали просто нямаме свръх-очаквания?
Батерия за мишка и клавиатура с 3 години живот. Logitech представи първия безжичен комплект мишка и клавиатура, който има гарантиран до 3 години живот на батерията, а освен това ползва миниатюрен приемник с удобни бутони и хипер бърз скрол на мишката.

Коментар