OpenOffice 3.2 борави и с “.docx” документи


OpenOffice 3.2 вече е достъпен за Windows, Mac и Linux и зарежда много по-бързо в сравнение с предишните версии. Но истинската новост тук е, че най-сетне офис-пакетът с отворен код предлага пълна съвместимост с Microsoft Office 2007.

Ако някога сте се опитвали да отворите .docx документ, знаете за какво става дума – кой ли не си е блъскал главата в стената, борейки се с теглене и инсталиране на плъгини или търсене на онлайн конвертори.
Това ще да е добре забравено минало при OpenOffice 3.2, който поддържа всички Office 2007 формати по подразбиране. Е, процесът на конвертиране не е идеален, поне не винаги, особено ако държите на документ с форматиране, перфектно до последния пиксел, или пък ако се борите с таблица. И все пак промяната е много значима.
Разбира се, новината има и доста други нюанси, като се има предвид, че на офис-пакета с отворен код бяха нужни цели три години да въведе поддръжка на форматите от Office 2007. Действително ще да е било трудно за екипа разработчици на OpenOffice да направят обратен инженеринг на документните формати, които сякаш бяха нарочно измислени да усложнят и вгорчат живота на OpenOffice потребителите.
Друго, което си заслужава да се спомене, е възможността да се работи лесно с Word, Excel и PowerPoint файлове, които са защитени с парола.
Освен съвместимостта с MS Office и боравенето с формати има и други подобрения в офис-пакета с отворен код. Най-много си заслужава да се говори за бързината на отваряне. Сега OpenOffice няма да даде време на потребителя да иде да си сипе чаша кафе, докато програмата благоволи да се зареди. Не – клик и той вече е отворен.
На пръв поглед изглежда, че най-много подобрения са направени в модула за текстообработка. Другите, като Calc например, се радват на по-малко или поне по-незначителни промени. Разбира се, всеки може да припознае в тях важно за себе си малко подобрение, което променя начина му на работа.
Най-същественото, което следва да се отбележи тук, е че това е последният релийз на програмата преди OpenOffice да се окаже в ръцете на новия си собственик – Oracle, която придоби Sun Microsystems миналия месец.
Даунлоуд: OpenOffice 3.2.0

Коментар