Център за данни се охлажда изцяло от вятъра

Най-новият център за данни на HP в Уинярд, Великобритания, се охлажда от студения полъх на Северно море.

Съоръжението, разположено на площ от 360,000 кв. фута, е проектирано така, че да използва само студен въздух за охлаждане на сградата.

Центърът за данни има най-високата енергийна ефективност от всички подобни обекти на HP, предаде GreenTech.bg.

Показателят PUE (ефективност на изразходваната енергия за изчислителни нужди) достига 1,2 (на всеки 1,2 вата за захранване на оборудването, 1 ват се използва за охлаждане). Ако се изчисли само за офис пространството, което е около 20,000 кв. фута, PUE пада до 1,16. Традиционните центрове за данни имат показател PUE около 2,0, а по-напредналите – под 1,5.

Сградата се намира на около 8 мили западно от Северно море, в североизточната част на Англия. HP е изградила вентилационна система от неръждаема стомана и пластмаса, която доставя хладен морски въздух.

Въздухът преминава през масив от филтри, които премахват прах и други замърсители, преди да започне да циркулира в масивна кухина под залите на центъра за данни. Минава още по пода и около сървърните шкафове.

Охлаждащата система осигурява постоянна температура от 24 градуса по Целзий в сървърните помещения.

В допълнение, HP използва сървърни шкафове със светъл цвят, вместо традиционните черни стелажи. По този начин компанията спестява около 40% от нуждите си за осветление, тъй като светлите повърхности отразяват светлината.

И още една зелена характеристика – центърът за данни използва дъждовна вода, за да поддържа влажността в сградата на необходимото ниво.

Коментар