AI компютрите навлизат, но все още бавно

Осезаемото проникване на AI компютрите в бизнеса ще се случи след няколко години
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато големите играчи в РС индустрията се опитват да определят кои процесори и базирани на тях персонални компютри ще позволят локално ускоряване на изчисленията, свързани с изкуствения интелект, анализаторите на IDC прогнозират, че тази година само 3% от доставените машини ще отговарят на критериите на Microsoft за AI PC.

Напредъкът няма да бъде бърз през следващите години, отбелязва Блумбърг в публикация за прогнозата на IDC. Например, през следващата година само 11,6% от новите компютри ще отговарят на критериите за производителност на AI и едва в края на 2028 г. прагът ще бъде увеличен до 40,1%.

Желанието на производителите на процесори да популяризират специализирани чипове само по себе си няма да бъде достатъчно, за да увеличи популярността им. Трябва да се появят достатъчен голям брой приложения на популярни софтуерни платформи, които ефективно използват възможностите на тези процесори.

Бавна оптимизация

Някои големи разработчици на софтуер все още не бързат да оптимизират своите приложения за новите процесори с функции за AI ускорение. Например, Adobe, Salesforce и SentinelOne отхвърлиха предложение на един от големите производители на персонални компютри да извършат такава оптимизация, когато новите модели компютри излязат на пазара. Всички изброени разработчици на софтуер осигуряват поддръжка на изкуствен интелект в своите продукти, използвайки облачна инфраструктура.

SentinelOne планира да оптимизира своя софтуер за компютри с изкуствен интелект в бъдеще, но ще отнеме много години за увеличаване на дела на такива системи до забележимо ниво. Salesforce, от своя страна,  разработва езикови модели, които биха могли да използват технологията за ускорение на крайните изчисления за различни приложения, но не е ясно кога те ще станат достъпни за клиентите. Малките разработчици на софтуер са по-гъвкави по този въпрос и вече оптимизират своите продукти за нови процесори.

Според експерти на Best Buy, повечето от функциите на AI, които в момента са на пазара, са по-скоро забавни трикове, отколкото действително полезни инструменти за работа. Например, те ви позволяват да симулирате концентрацията на потребителя върху дисплея в режим на видеоконференция, докато в действителност той може да гледа настрани.

Функциите за генериране на изображения изискват глобална мрежова връзка и следователно не разчитат само на локални ресурси на устройството. Дори Microsoft имаше проблеми с внедряването на функцията Recall, която запазва екранни снимки за проследяване на действията на потребителите, тъй като обработката на такава информация представлява известна заплаха от гледна точка на информационната сигурност.

Възможност за печалба

В същото време Microsoft твърди, че разработчиците с ентусиазъм посрещат новите функции за обработка на данни за AI локално на устройствата, а потребителите високо оценяват възможностите на новото оборудване. Производителите на компютри се надяват, че новото поколение лаптопи и компютри с функции за ускоряване на AI ще им позволи да увеличат приходите и печалбите си, предвид неизбежното актуализиране на компютърния парк и факта, че процесорите с допълнителна функционалност ще бъдат по-скъпи от своите предшественици.

Сред купувачите наистина има ентусиасти, които са готови да платят за нови функции на компютъра. Според Circana, през първата седмица след обявяване на AI ​​PC, до 20% от продажбите на нови компютри са на системи, които отговарят на това ниво. Някои анализатори очакват, че увеличеният живот на батерията на лаптопите, базирани на процесори от ново поколение, ще привлече купувачите не по-малко от новата функционалност.

Преход към Arm процесори

В случай на преход към Arm-съвместими процесори от Qualcomm в сегмента на лаптопите, възниква друг проблем, на който обръщат внимание анализатори от Morgan Stanley. Докато основните и популярни софтуерни пакети са адаптирани за работа с тази хардуерна платформа, то много програми, използвани от корпоративни клиенти, не са.

Освен това Qualcomm ще трябва да похарчи сериозни пари за реклама на своите процесори, тъй като тази марка не е толкова известна извън сегмента на смартфоните. Разходите ще трябва да се поддържат на високо ниво през следващите шест години, според експертите.

В допълнение, компютрите с изкуствен интелект, базирани на процесори Qualcomm, все още са един и половина пъти по-скъпи от конвенционалните и тази разлика трябва да бъде обяснена на потребителите по някакъв начин.

JPMorgan & Chase очаква Qualcomm да заеме до 25% от пазара на процесори за AI ​​PC до 2026 г. Тази година Intel и AMD ще започнат да предлагат процесори, съвместими с изискванията на Microsoft, на традиционната x86-съвместима архитектура.

Коментари по темата: „AI компютрите навлизат, но все още бавно”

добавете коментар...

  1. dafak

    why?

Коментар