Четири тенденции движат мобилната индустрия

Мобилната индустрия държи 57% от глобалния телекомуникационен пазар, а приходите в сектора възлизат на 850 милиарда долара, по данни на IDC. Това ще бъде и най-бързо развиващият се пазар през 2010 година, като делът му ще нарасне до 62%, прогнозират анализаторите.

Главен двигател на растежа е стремително увеличаващият се брой на потребителите. До края на 2013 година се очакват нови 1,3 милиарда абоната.
IDC посочва четири основни тенденции, които ще променят мобилната индустрия в близко бъдеще:
На първо място, това е намаляването на цените и забавянето на ръста на приходите в областта на мобилната гласова връзка. В резултат, ще стават по-важни области като мобилно предаване на данни – както за операторите, така и за производителите на телефони и оборудване.
Втората тенденция е, че смартфоните стават ключов двигател на пазара, с дял от 15% от продажбите. Това важи както за развитите пазари, така и за развиващите се.
На трето място, през настоящата година ще започне силно да се променя ситуацията при мобилните операционни системи. Те ща стават повече като брой, а досегашните продукти ще се окажат под натиск на нови играчи, които ще укрепват своите позиции.
Четвъртата тенденция, която IDC посочва, касае инфраструктурата. Ключов продукт ще остане оборудването за мобилна широколентова връзка. Операторите ще продължат да налагат технологията HSPA на развитите пазари, а на развиващите се ще залагат на WiMAX. Към края на настоящата година и през 2011-та на преден план ще започне да излиза технологията LTE.

Коментар