AI роботите, които ще се справят с недостига на работна сила

Възможностите на роботите се простират далеч отвъд логистичните центрове
(снимка: CC0 Public Domain)

Задвижвани от изкуствен интелект роботи се появяват в Силициевата долина. Ако някои експерти от индустрията се окажат прави в прогнозите си, хуманоидите биха могли да помогнат за справяне с глобалния недостиг на работна ръка.

Компании като Tesla, Amazon, Microsoft и Nvidia са инвестирали милиарди долари в това, което е известно като „хуманоидни” роботи. Тези машини обикновено стоят на два крака и са проектирани да изпълняват задачи, предназначени за хора.

Засега те се разполагат в складове. Но поддръжниците им казват, че възможностите на тези роботи се простират далеч отвъд центровете за изпълнение на поръчки. Роботите в крайна сметка биха могли да работят заедно с хората, в домове и офиси.

Ще трансформират света

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е сред най-изявените поддръжници на AI роботите. Неговата компания за електромобили залага на робота Optimus, за който Мъск твърди, че „ще трансформира света до степен, дори по-голяма от колите”, отбелязва CNBC.

По време на разговор за финансовите резултати на Tesla за първото тримесечие Мъск каза, че Optimus може да издигне компанията до пазарна капитализация от 25 трилиона долара и че ще формира „по-голямата част от дългосрочната стойност на Tesla”.

Amazon, гигантът в онлайн търговията, подкрепи Agility Robotics и вече внедрява роботите Digit в своите логистични центрове.

Пазарът на хуманоиди се очаква да нарасне до 38 милиарда долара през следващите 20 години, според анализ на Goldman Sachs. Фирмата прогнозира, че тези роботи ще бъдат следващото „задължително” устройство, не по-различно от смартфоните или електромобилите.

Според анализаторите, хуманоидите може да са „жизненоважни за производството и опасната работа, но също така биха помогнали в грижите за възрастни хора и биха запълнили недостига на работна ръка във фабриките”.

Подновен оптимизъм от AI

Тези човекоподобни роботи съществуват от десетилетия. Но сега се наблюдава подновен оптимизъм в индустрията, благодарение на скорошните скокове в развитието на изкуствения интелект.

Същата технология, която стои зад ChatGPT на OpenAI, позволява на роботите да интерпретират език и команди и да вземат решения как да действат. Машините използват компютърно зрение и подобно на хората се обучават в реални сценарии.

„Роботиката е мястото, където AI среща реалността”, казва Хенрик Кристенсен, професор по компютърни науки и инженерство в Калифорнийския университет в Сан Диего. „Това прави възможни някои много интересни нови комбинации, които дори преди пет години не можехме да си представим”.

В какво ще заменят хората

Глобалният недостиг на работна ръка е друг фактор за нарастващия интерес към хуманоидите. Само в САЩ има около 8,5 милиона незаети работни места, според Търговската камара.

Пропастта е особено голяма в производството, където, според Goldman, има недостиг от 500 000 души, който ще нарасне до 2 милиона работници до 2030 г. Поддръжниците на роботите казват, че те заемат работни места, които са монотонни и опасни.

„Започваме с това, което наричаме скучни, мръсни, опасни задачи, тези задачи, при които днес имаме голям недостиг на работна ръка, при които нямаме хора, които да вършат тази работа”, коментира Джеф Карденас, главен изпълнителен директор и съосновател на стартъпа за роботи Apptronik.

Китай и останалите

Конкуренцията е глобална. Китай вече доминира в индустрията, като още през 2013 година изпревари Япония като най-големият производител на промишлени роботи в света, а сега прави повече от половината от общия брой роботи в света, според Станфордския индекс за AI.

„Китайският пазар е най-големият в света”, казва Том Андерсон, главен анализатор в Styleintelligence, добавяйки, че единствената друга компания на Запад, която има нещо подобно на това, което произвежда Китай, е Amazon. „Но китайските компании наваксват бързо”.

Опасения

Все пак има пречки за роботизацията. Машините са скъпи и пораждат опасения за безопасността, ако им се предостави свобода във фабриките.

„Когато става въпрос за масово внедряване или дори нещо, което много прилича на масово внедряване, мисля, че ще трябва да изчакаме доста години. Вероятно поне десетилетие”, каза Андерсон. „Съжалявам, Мъск”.

Коментар