Какво представлява AR-15 – пушката, с която стреляха по Доналд Тръмп

Полуавтоматичната карабина AR-15 е най-популярната цивилна пушка в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Атентатът срещу Доналд Тръмп тази събота в Пенсилвания повдигна сериозни въпроси и тепърва анализатори, политолози и специалисти по сигурност ще предлагат своите версии за инцидента. Но вече има няколко неоспорими факта – идентифициран е стрелецът, това е 20-годишният Томас Матю Крук. Известно е също оръжието, с което той се опита да убие кандидата за президент на републиканците –  според Сикрет Сървиз, куршумите са изстреляни от пушка AR-15. За нея става въпрос в тази статия.

AR-15 е полуавтоматична самозареждаща се пушка, произведена за първи път в средата на 50-те години на миналия век. Първоначално рекламирана като спортна или ловна пушка, нейната репутация до голяма степен се свързва с масовите стрелби. В най-малко 10 от 17-те най-смъртоносни масови стрелби в САЩ е използвана пушка тип AR-15, според Вашингтон пост. Наричана „най-популярната пушка в Америка” от Националната оръжейна асоциация, AR-15 символизира за мнозина ангажимента към Втората поправка.

Нападателно оръжие или не?

Дали AR-15 се счита за нападателно оръжие е тема на разгорещен дебат. Националната спортна асоциация по стрелба не класифицира AR-15 като нападателна, а вместо това я смята за модерна спортна пушка. Експертите определят нападателната пушка като напълно автоматично „огнестрелно оръжие, способно на селективен огън”, което изключва AR-15 от тази категория.

Но определението за „нападателно оръжие” е по-скоро законодателно, отколкото техническо, което означава, че критериите варират в зависимост от закона. В някои щати, вкл. Калифорния, AR-15 е категоризирана именно като нападателна.

M16, военна пушка, използвана по време на войната във Виетнам, е адаптирана от AR-15. Но AR-15 се различава по това, че се предлага на пазара като полуавтоматична пушка, докато M16 може да бъде напълно автоматично оръжие и да произвежда залпов огън.

Компанията ArmaLite първоначално пусна AR-15 за военните, но опитът беше неуспешен, което накара производителят да продаде патента на Colt през 1963 г., отбелязва Тайм в публикация за историята на пушката. Така AR-15 се позиционира на пазара като ловна и спортна пушка от Colt.

Защо е толкова популярна

AR-15 без съмнение се превърна в предпочитана карабина от собствениците на оръжия в САЩ. Според последните оценки, около 20 милиона американци притежават някоя от тези пушки.

Популярността на AR-15 се дължи в голяма степен на нейната модулност. Почти всяка функция на пушката може да се конфигурира до известна степен. Цената също играе ключова роля за голямото ѝ търсене – тя варира в зависимост от качеството, но обикновено е около $400 и нагоре.

Това не означава непременно, че някоя модификация на AR-15 не може да струва хиляди долари, но за сравнение, един пистолет е на приблизително същата цена, въпреки много по-малкия си размер и капацитет.

Бумът в популярността на AR-15 се обяснява и с изтичането на патента за пушката  през 70-те години. След като Colt вече не притежаваше изключителните права за огнестрелни оръжия в стил AR, десетки други компании се възползваха от това и започнаха да произвеждат и продават тези пушки.

Опити за забрана на AR-15

През 1994 г. Конгресът прие Закона за защита на обществената безопасност и огнестрелното оръжие за развлечение – федерална забрана за нападателни оръжия, която забранява производството на повече от 100 огнестрелни оръжия за гражданска употреба, включително AR-15. Тази забрана отпадна през 2004 г., тъй като Конгресът не успя да осигури достатъчно гласове за подновяване.

Последваха призиви от видни демократи за подновяване на подобна забрана. Сенатор Даян Файнщайн предложи законопроект за забрана на нападателни оръжия в края на януари 2023 г., но не е постигнат напредък по него.

Някои щати, включително Вашингтон, Калифорния и Ню Джърси, имат ограничения върху оръжията за нападение, които оказват влияние върху притежаването на пушки като AR-15. А в Тексас щатските законодатели придвижиха законопроект за контрол върху оръжията, който увеличава законовата възраст за закупуване на нападателно оръжие на 21 години.

Коментари по темата: „Какво представлява AR-15 – пушката, с която стреляха по Доналд Тръмп”

добавете коментар...

  1. Алонзо Моузли

    Добре ще е Тръмп наистина да стане президент и да спре войната в Украйна с едно телефонно обаждане. Тогава всички ще си отдъхнем и ще чакаме друга глобална смърт. Поне няма да е от ядрена война.

  2. Нео

    Разликата между поговорката и реалността, е че Тръмп оцеля и вече на 90% печели изборите 🙂

  3. Старец

    Тръмп е виден представител на хората , които смятат,че оръжията не трябва да се забраняват. Е, ……..само една поговорка…който нож вади от нож умира…. моля без коментар.

Коментар