Холандци ни помагат за МПС регистъра

Холандски и български експерти финализираха проект за подобряване на регистъра на моторни превозни средства в България, съобщи МВР. Очакванията са Кралство Нидерландия да подкрепи страната ни в присъединяването към EUCARIS – мрежа за комуникации, която позволява на участващите страни да обменят и консултират онлайн данни за МПС и свидетелства за управлението им.

Заключителната среща по българо-холандския проект се проведе вчера в Главна дирекция „Охранителна полиция“. В рамките на проекта е изготвена оценка за необходимостта от свързване на Централния регистър за МПС и собствениците им с EUCARIS.
Проектът е одобрен за финансиране през 2008 г. по програма MATRA-FLEX на основание подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество между нашата страна и Кралство Нидерландия. Целта му е укрепване на капацитета на българската публична администрация по изпълнение законодателството на Европейския съюз в сферата на регистрацията на МПС.
В началото на годината експерти от МВР и Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” посетиха Кралство Нидерландия, където проследиха процеса по регистрация на превозните средства, воденето на регистъра и ползваната при регистрацията база данни за типовото одобрение на превозните средства.
В Пловдив пък се проведе обучителен семинар с началниците на Пътна полиция, по времето на който бяха изнесени лекции на експерти от холандската агенция и полиция. Гостите споделиха своя опит за спазването и прилагане на европейското законодателство при регистрацията на превозни средства.

Коментар