Най-стабилните PV производители са… индийски

Въпреки, че китайските слънчеви панели са най-евтини и най-масови, нито един китайски производител не попада в топ-5 на финансово стабилните PV производители (снимка: CC0 Public Domain)

Финансово най-стабилните производители на фотоволтаични системи са четири индийски компании и една американска фирма, според нова класация. Тяхната стабилност е важна за съществуващите и бъдещите им партньори по света и затова класацията обхваща все повече производители с всяко следващо издание.

Sinovoltaics, хонгконгска фирма за услуги за техническо съответствие и гарантиране на качеството, публикува своята класация на производителите на фотоволтаични модули за третото тримесечие, която е с глобален обхват и покрива 65 доставчика на панели, с 6 повече от предишната класация.

На върха в класацията за финансова стабилност са 4 производителя от Индия: Abhishek Corp, Insolartion Energy, Waaree Renewable Technologies, Solex Energy. Следва ги базираната в САЩ First Solar. Тя се е изкачила с една позиция спрямо предходното издание на подредбата – от шесто на пето място.

Следва ги базираната в Тайван Tainergy. Тя беше на първо място през последното тримесечие, а сега е на шеста позиция. След нея се нареждат Eterbright Solar Corporation, базираната в Тайван TSEC и две новодошли фирми в челната десетка: виетнамската Boviet Solar и американската Mission Solar.

Любопитно наблюдение сочи, че базираната в Индия Tata Power Solar е дръпнала нагоре от позиция 37 до 30, а тайванската Ritek се е изкачила от 47-мо на 44-то място.

Класацията за финансова стабилност на Sinovoltaics използва така наречения Z-резултат на Алтман – количествена формула, която разчита на данни за корпоративни доходи и баланса, за да измерва финансовото здраве на дадена компания.

Индексът оценява финансовата сила на компаниите въз основа на публична информация чрез тест за кредитна сила, базиран на коефициенти на рентабилност, ливъридж, ликвидност, платежоспособност и активност. Резултат, който е 1,1 или по-нисък, показва по-висока вероятност за фалит през следващите две години, докато резултат, по-висок от 2,6, висок показва солидна финансова позиция.

Анализаторите на Sinovoltaics отбелязват, че класацията не е индикатор за действителното качество на фотоволтаичното оборудване. Вместо това купувачите и други заинтересовани страни от индустрията, като например финансови институции и бизнес-партньори, могат да използват класирането като част от процеса на надлежна проверка при избора на доставчик за значими проекти, при формиране на нови партньорства и др., за да си помогнат за идентифициране на финансово стабилни партньори.

Резултатите са изчислени въз основа на публично достъпна информация от септември 2021 г. до юни 2024 г., за да се даде представа за стабилността им във времето. Докладът е достъпен за безплатно изтегляне.

Коментари по темата: „Най-стабилните PV производители са… индийски”

добавете коментар...

  1. о

    Те циганетата работят за без пари, затова. Ама качество – забрави!

  2. az

    Ама те не гледат качество а парите. Пише финансова стабилност.

  3. Надеждният

    От Индия не съм висял нищо качествено :-). Надеждност? Хахаха…

Коментар