IBM придоби софтуерната компания Intelliden

IBM придоби доставчика на софтуер за автоматична настройка на телекомуникационни мрежи Intelliden, съобщи сайтът на компанията. Финансови параметри на сделката не бяха обявени.

Очаква се IBM да интегрира решенията на Intelliden в семейството продукти Tivoli. В компанията считат, че над 60% от отказите в телекомуникационните мрежи се дължат на грешки от ръчното им конфигуриране. Автоматизацията ще позволи на операторите да повишат достъпността на своите услуги и да намалят риска чрез по-голяма отчетност и ефективност на персонала.
Intelliden е създадена през 2000 година, като фокусът в дейността й е автоматичната настройка на мрежови устройства от рода на концентратори, маршрутизатори и комутатори. Разработките на компанията се считат за перспективни, предвид навлизането на виртуализацията и облачните услуги в центровете за данни.
Един от новите продукти на Intelliden е безплатното облачно приложение iAudit, което проверява конфигурацията на мрежови устройства за съответствие със стандартите на производители като Cisco Systems и Juniper Networks.
Портфолиото на компанията включва също софтуер за автоматизация на управлението на операционни системи в хетерогенни мрежови среди, средства за автоматизация на мрежовите промени и инструменти за динамично доставяне на мрежови ресурси.

Коментар